Inzko: BiH je izgubila previše vremena i sve više zaostaje za zemljama iz regije

Visoki međunarodni predstavnik u BiH i posebni predstavnik Europske unije Valentin Inzko izrazio je u ponedjeljak u razgovoru s pomoćnikom američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom u Sarajevu ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka dogovora oko uspostave Vijeća ministara BiH ocjenjujući da BiH zbog toga zaostaje na putu prema euroatlantskim integracijama, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

- BiH je već izgubila previše vremena, a ipak se odlaganja nastavljaju. Politički lideri se slažu oko toga što treba učiniti da zemlja krene naprijed, ali se prepiru oko ministarskih mjesta, dok se obični ljudi bore preživjeti, a Bosna i Hercegovina sve više i više zaostaje za drugim zemljama regije - rekao je Inzko u razgovoru s Gordonom.

Austrijski diplomat je ocijenio i da SAD imaju ključnu ulogu u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH dodajući da će se Ured posebnog europskog predstavnika (EUSR) kojemu će na čelu biti Danac Peter Sorensen više baviti integracijama BiH u Europsku uniju.

- Kada se ojača prisustvo EU u zemlji, OHR i EU će usporedo raditi u okviru svojih odgovarajućih mandata. EU će pratiti BiH na njenom putu ka evropskoj integraciji, a ja ću ostati usredsređen na provedbu Daytona i zatvaranja OHR-a - rekao je Inzko.

Prema priopćenju OHR-a Inzko je izrazio očekivanje da će kao visoki međunarodni predstavnik imati snažnu potporu SAD-a. Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon trebao bi se u utorak susresti s dužnosnicima BiH i predstavnicima političkih stranaka iz zemlje te održati predavanje na konferenciji o zapadnom Balkanu koja se održava u Sarajevu.

hina