Interpol zahtijeva brže hvatanje medijske hobotnice

Interpol zahtijeva brže hvatanje medijske hobotnice
Ranije smo objavili da je Interpol pokrenuo istragu o kaznenom djelu pranja novca, u visini od 1.947.192 eura. Kao aktere ovog nedjela, Interpol je označio firme "SV-RSA", "Mreža plus", "Pink BiH Company", "Ujedinjeni mediji" i "UFA Media", te Nevena Kulenovića, Darka Aleksića, Anisa Kadrića, Stipu Prlića, v.d. direktora „Eroneta" i druge. Ključno čvorište u, (kako se nakon inicijalne istrage Interpola ispostavilo), mahinacijama teškim desetine miliona je firma "Mreža plus", čiji je direktor bio Darko Aleksić, iz koje snažni linkovi idu prema Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, te TV "Hajat" iz Sarajeva, i njihovim direktorima Nataši Tešanović i Elviru Švrakiću (koji su demantirali bilo kakve nezakonitosti). Najviše novca, milionski iznosi, izvučeni su iz „Eroneta", u vrijeme dok je na njegovom čelu, u punom mandatu, bio Stipe Prlić. On je smijenjen prije godinu dana, a na njegovo mjesto postavljen je Vilim Primorac. Međutim, dolaskom SDP-a BiH i „platformaša" na vlast, Prlić je ponovo (u rujnu 2011. g.) imenovan za v.d. direktora „Eroneta" na rok od šest mjeseci.

Dok su trajala „direktorska previranja" u „Eronetu", Financijska policija (FP) Federacije BiH izuzela je, na zahtjev Federalne uprave policije i SIPE, stotine dokumenata, među kojima su i ugovori sa Kulenovićevim marketinškim monstrumima. Konačan nalaz još uvijek nije završen, ali, prema tvrdnjama naših izvora iz FP, nema nikakve sumnje da je na djelu višegodišnji kriminal i milionsko isisavanje novca iz „Eroneta", na bazi napuhanih marketinških faktura i ugovora.

Nakon što je „Interpol" zahtijevao ubrzanje istrage, SIPA se obratila FP, nakon čega je njen direktor Zufer Dervišević u mostarski Odjel federalne finansijske policije, uputio dodatne timove inspektora iz Zenice i Tuzle, kako bi ubrzali posao. U Mostaru je, prije nekoliko dana, održan sastanak finansa i SIPE, uz prisustvo Tužiteljstva HNŽ (tužitelji Nijaz Mehmedbašić i Predrag Tomić, koji je neposredno zadužen za „slučaj Eronet"), te predstavnika Nadzornog odbora "Eroneta", koji su članovi SDP BiH. Inspektori su na sastanku predočili dokaze o teškim kriminalnim radnjama i zaključeno je da se postupak dodatno ubrza. Odmah nakon ovog sastanka, obaviještena je centrala SDP BiH u Sarajevu. Tu je, kako tvrde naši izvori iz vrha ove stranke, donesena odluka da se Prlić „brani do posljednjeg", premda mnogi u SDP-u „nisu sretni zbog toga".

Međutim, poznato je da se protivljenje odlukama vrha SDP-a „plaća glavom", te se niko nije usudio glasnije zahtijevati otklon od Prlića. Posebno zbog činjenice da je, kako kažu naši sarajevski sugovornici, njegov glavni mentor u SDP-u potpredsjednik stranke Damir Hadžić (aktualni kandidat za ministarsko mjesto promrta i veza u Savjetu ministara, odakle može kontrolirati i telekom operatere). Riječ je o obiteljsko - kumovskoj, a ne „tenis" vezi. Hadžići (ženska linija) su vjenčani kumovi Prlićima. Hadžić je nedavno izlobirao sramni odlazak Vlade FBiH, na čelu sa Nerminom Nikšićem, Prliću na noge, što bi trebalo da znači da mu je inauguracija u direktora „Eroneta" osigurana. Nakon čega bi on trebalo da pokuša da „smiri" istrage koje se vode protiv njega.

Piše Slobodan Vasković