Interpol raspisao potjernicu za 'Playboy' zečicom

slobodanka tošić
...iz Han-Pijeska, gdje je bila u kućnom pritvoru, te je za njom raspisana Interpolova crvena potjernica, ekskluzivno doznaje Dnevni avaz.

Prema navodima na potjernici, bivšu misicu potražuje Sud Bosne i Hercegovine radi izdržavanja kazne. Također, u potjernici je navedeno da se Tošić traži zbog suučesništva u pokušaju ubojstva.

Prema navodima optužnice, Slobodanka se tereti da je, koristeći činjenicu da je Đorđe Ždrale zvani Đoka (izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu u KPZ-u Foča zbog ubojstva Ljubiše Savića Mauzera) bio zaljubljen u nju, namamila ga u naselje Vranješ u Lukavici, gdje je pokušana njegova likvidacija. Kako je navedeno u optužnici, Slobodanka je Ždrali kazala da je odveze u naselje Vranješ jer je trebala posuditi skriptu od kolegice s fakulteta.

Ždrale je tada vozio luksuzni Audi, vlasništvo Borisa Govedarice (likvidiran 2007. ispred "Toma" u Lukavici) te je njime Slobodanku doveo do kuće gdje su živjele njene kolegice.

Kada je izašla iz vozila i krenula ka kući, iz mraka su Ždralu rafalima iz automatskog naoružanja zasula dvojica počinitelja, ali je on, samo pukom srećom, uspio izbjeći smrt. Zadobio je lakše povrede te je pobjegao u kafić "Sport", a čiji je vlasnik njegov prijatelj Zoran Golub zvani Ćarlama (izrešetan u svom kafiću 2008.).

Tošić je uhićen u akciji kodnog naziva "Lutka", a nakon izlaska iz pritvora, ona je napustila teritorij BiH, iako joj je to sudskim mjerama bilo zabranjeno. Nedugo nakon toga uhićena je na granici s Hrvatskom, gdje je, kako je kazala, krenula na snimanje filma u kojem je trebala igrati epizodnu ulogu.

Ona se tijekom suđenja branila govoreći da nije znala da će na Ždralu biti pokušan napad te da je on maltretirao.

Inače, Tužiteljstvo je Slobodanku dovodilo u vezu s Darkom Elezom (na izdržavanju devetogodišnje kazne u Srbiji), koji je Ždralin zakleti neprijatelj, jer su jedan drugog u više navrata pokušali likvidirati.

Odvjednik Vlado Adamović, koji je zastupao Slobodanku, tijekom suđenja je tvrdio da krucijalni svjedok Anđelko Veljančić ne govori istinu te da je njegova klijentica osuđena pristrasno i mimo zakona. Adamović je tvrdio da je Veljančić dao oprečne iskaze te je dodao da je tužitelj odabrao izjavu koja mu odgovara.

U jednoj od posljednjih izjava koje je Tošić dala u prisustvu novinara, a što se desilo prilikom izricanja prvostupanjske presude, ona je i dalje tvrdila da je nevina.

- Nuđeno mi je da budem svjedok. Nisam pristala jer ne znam ništa o tome, ni u čemu nisam sudjelovala. Kretanje mi je ograničeno na Sarajevsko-romanijsku regiju, kao da sam neki zločinac. Čuvam krave i ovce po Han-Pijesku - kroz plač je tada kazala Slobodanka.