Intelektualci za četiri regije u BiH

Skupina intelektualaca iz BiH predstavila je na zasjedanju u Rami deklaraciju o ustrojstvu federalne Republike Bosne i Hercegovine prema kojemu bi ova država umjesto s dva entiteta bila uređena u četiri regije, navodi se u zaključcima dostavljenim medijima u nedjelju.

Autori deklaracije fra Luka Markešić, inače predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, i sceučilišni profesor dr. Mesud Sabitović te akademici Arif Tanović i Ljubomir Berberović kao i predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci zauzeli su se za regionalizaciju BiH sa sjedištima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru.

Fra Luka Mardešić je pri tome istaknuo da sadašnji ustav s dva entiteta ne osigurava jednaka prava konstitutivnih naroda i građana.

- Novi ustav treba imati normativni mehanizam koji će osigurati potpuno ostvarenje konstitutivnosti triju naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, rekao je Markešić, prnijela je Hina.

Pri tome su se autori dokumenta usprotivili tome da regije postanu male državice unutar zajednice BiH te pozvali na jačanje središnjih institucija vlasti ove zemlje.

fena