Inspektori u RS-u otkrili 2,9 milijuna KM utajenog poreza

Inspektori u RS-u otkrili 2,9 milijuna KM utajenog poreza

Inspektori Porezne uprave Republike Srpske su za deset mjeseci ove godine u 23 slučaja podnijeli izvještaje nadležnom tužiteljstvu zbog osnovane sumnje da je utajen porez u visini od 2,9 milijuna KM, izjavio je direktor ove uprave Goran Maričić.

Maričić je naveo da je u strukturi tih krivičnih djela najviše utaje poreza i doprinosa i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Kazne

On je istaknuo da je u istom periodu, s ciljem suzbijanja sive ekonomije, obavljeno 3.111 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i da su nepravilnosti utvrđene u 1.850 slučajeva.

"Tom prilikom izrečene su novčane kazne prekršajnim nalozima u visini od 1.890.000 KM", rekao je Maričić za Alternativnu televiziju.

On je dodao da je u 363 slučaja izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti što je manje u usporedbi sa prošlom godinom jer su donesene izmjene i dopune zakona o fiskalnim kasama gdje je povećana novčana sankcija, ali je dana mogućnost da, ukoliko u roku od 72 sata bude plaćena kazna, neće biti izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti. 

Maričić je naglasio da su u posljednjih nekoliko mjeseci povećane aktivnosti s ciljem otkrivanja poreznih obveznika koji dio plaće isplaćuju u gotovom novcu.

Doprinosi

Kada je riječ o naplati javnih prihoda, on je napomenuo da Porezna uprava Republike Srpske nastavlja pozitivne trendove, te ponovio da je za deset mjeseci ove godine naplaćeno 2.079.000.000 KM što je za 59,2 milijuna KM ili tri posto više nego lani u istom periodu.

Prema njegovim riječima, u strukturi javnih prihoda najznačajniji su doprinosi gdje je naplaćeno 1.300.000.000 KM, što je za 73 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je riječ o direktnim porezima, porez na dohodak je prikupljen u visini od 158 milijuna KM ili 36 milijuna manje s obzirom na to da se Vlada po ovom osnovu odrekla jednog dijela prihoda zbog povećanja plaća u realnom i javnom sektoru tako što je povećala neoporezivi dio osnovice na 500 KM.

Što se tiče poreza na dobit, povećanje je od nekih šest posto, 12,8 milijuna KM više nego prošle godine u istom periodu ili ukupno 208 milijuna KM.

Ciljevi

Maričić je naveo da je kod ostalih javnih prihoda zabilježeno povećanje od 16 milijuna KM i da je po ovom osnovu ukupno prikupljeno 360 milijuna KM. Maričić je rekao da bi najznačajniji utjecaj na povećanje javnih prihoda pripisao uvođenju novog integriranog informacionog sustava čime je smanjeno gomilanje dugova.

On je naveo da je digitalizacijom olakšan rad, da Porezna uprava prati trendove u informacijskim tehnologijama, te je napomenuo da je i jedino sertifikacijsko tijelo za područje cijele BiH za izdavanje elektronskog potpisa.

Strateški ciljevi u radu Porezne uprave, kaže Maričić, su smanjenje poreskog jaza, borba protiv sive ekonomije, pojednostavljenje određenih poreznih procedura i obrazaca poreznih prijava, uvođenje novih elektronskih usluga i bolja komunikacija s poreznim obveznicima.