Inspektori “pročešljavaju” braniteljske popise

Glavni inspektor u ovom ministarstvu Omer Bašić kratko nam je kazao kako su navedene aktivnosti provedene u sklopu plana ministarstva, koji je odobrila federalna Vlada.
Isto tako, inspektori su u posljednja dva tjedna boravili na području Srednjobosanske i Tuzlanske županije.
Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata posljednjih mjeseci intenzivno radi na reviziji braniteljskih popisa kako bi se 16 godina nakon rata u ovu oblast napokon uveo red te utvrdilo tko su pravi branitelji.

Autentičnost podataka

Zahid Crnkić, ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata FBiH, također nam je potvrdio kako je tim ovog ministarstva proteklog tjedna bio u Mostaru kako bi se uvjerio kako rade njihova dva ureda u Mostaru.
- Oba naša ureda u Mostaru su adaptirala svoje prostorije kako bi bile funkcionalnije pa je naš tim obišao ta mjesta. Mogu potvrditi kako mi već odavno imamo timove koji provjeravaju zakonitost korištenja braniteljskih prava, istaknuo je Crnkić. Osim toga, on nam je potvrdio kako ima raznoraznih prijava i zahtjeva za provjerama određenih podataka, pa tako, primjerice, Zavod MIO/PIO također želi da se provjere autentičnosti nekih podataka. Crnkić nam je već ranije potvrdio kako je revizijom već utvrđen određeni dio nepravilnosti, te su takve osobe isključene iz prava na naknade, dok je dio dokumentacije poslan na dodatne provjere.

Ogromna sredstva

Naime, tek se tijekom prošle godine u našoj zemlji počelo ozbiljnije baviti tematikom revizije glomaznih braniteljskih popisa u našoj zemlji. S obzirom da se svake godine odvajaju znatna sredstva za brojne braniteljske naknade, a proračuni su nam ionako prazni, odlučilo se napokon i u ovo područje uvesti reda. Svi se slažu kako istinski branitelji trebaju imati sva moguća prava i naknade, ali oni lažni, koji su godinama varali državu, za to trebaju snositi i odgovornost. Primjerice, kada su u pitanju povlaštene mirovine, barata se s brojkom od 16.000 osoba koji primaju takvu mirovinu u Federaciji. Svake godine za takve mirove izdvajaju se milijuni i milijuni maraka, a već dugi niz godina zna se kako se na tim popisima nalazi nemali broj političara, poduzetnika, pjevača itd. koji u ratu nisu bili niti dana ili u najboljem slučaju vrlo kratko vrijeme.

Piše: Dragan Bradvica/dnevni list