Inspektori počeli zatvarati ljekarne

Pored ovih uvjeta inspektori će vršiti i provjeru općeg, higijensko-sanitarnog stanja u ordinacijama, promet registriranih i neregistriranih lijekova, vođenje trgovačke knjige, kontrolu fizičkog prisustva magistra farmacije u tijeku i u skladu sa istaknutim radnim vremenom, kontrolu dokumentacije iz oblasti rada i radnih odnosa, zaštite na radu, poštivanja istaknutog radnog vremena.

Kako je istakla Dinka Muhović iz Uprave za inspekcijske poslove, akcija se nastavlja i dalje i vršiće se kontrola u svim općinama.

Iako su inspektori najavili da će krenuti sa inspekcijskim nadzorom, apotekari se nisu pripremili i dalje odugovlače sa traženjem knjiga i drugih papira koje se trebaju pokazati na uvid istakla je doktorka Muhović.

Apoteka koju su zatvorili Županijski/Kantonalni inspektori nije ispunjavala uvjete zapošljavanja magistra farmacije, već je na mjestu magistra bila zaposlena pripravnica koja po zakonu ne može ispunjavati uvjete.

Iz županijske inspekcije ističu i da se na terenu susreću sa mnogim problemima, a kako je istakla Dinka Muhović u jednoj apoteci su prilikom kontole tražili papire na uvid, ali je vlasnik otišao i nije se više vratio. Akcija se nastavlja i dalje a sve apoteke koje ne budu ispunjavale uvjete biće zatvorene i biće im izrečene novčane kazne za pravna lica od 10.000 KM do 15.000 KM.

rtvslon.ba