Inspekcije traže opasne banane na tržištu u BiH

banane, dole, otrovne banane, banane, lijek, šećer, visoki krvni tlak, dijeta, banane, banana, kora, čaj, banane, mjesec, koža, kosa, banane, zrela banana, mikrovalna pećnica, trik, neurolozi , savjeti, istraživanje, žuta hrana , banane, voće, brojevi, banana, niti na banani, banane, voda, tjedan dana, dijeta
No, kako je potvrđeno za Dnevni avaz iz Agencije za sigurnost hrane BiH, oni još nisu dobili potvrdu da se ove izuzetno opasne banane mogu kupiti u BiH.

"Do sada nismo obaviješteni da se na tržištu BiH nalaze zdravstveno neispravne banane. Rezultati laboratorijskih analiza hrane jedini su relevantan pokazatelj o ispravnosti hrane, tako da treba sačekati još malo za preciznije podatke", kažu u Agenciji za sigurnost hrane.

No, niko ne može garantirati da ove banane nisu uvezene u našu zemlju, a kompanija "Dole" na svojim plantažama u svijetu koristi izuzetno toksičan pesticid koji kod ljudi može izazivati rak, sterilitet, astmu, pobačaje i deformitete novorođenčadi.

"Prema našim pokazateljima, zdravstvena ispravnost hrane u BiH je u skladu sa stanjem u drugim zemljama okruženja, kao i zemljama EU koje vrše procjenu rizika", dodali su iz Agencije za sigurnost hrane.