Ima slike nema tona ili kako javni tv servis trenira strogoću nad Hrvatima u BiH

bhrt, HTV, zatamnjenje, tv signal

...sporedne stvari će doći na svoje i uživati će u majstorijama najboljih nogometaša svijeta. Sukladno tome pripremaju se zajednička gledanja i fan zone. Sve je idealno i idilično da mi ne živimo u BiH, i da nema onoga ali.

Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

To "ali" ovaj puta je najava da će gledateljima u BiH biti uskraćeno gledati Svjetsko prvenstvo putem HTV-a. Razlog tome leži u činjenici da BHRT ima prava prijenosa za područje BiH i sukladno tome zataržio je od tv i kabelskih operatera da „zatamne" sliku na tv programima koje će pratiti Svjetsko prvenstvo.

Prava koja ima BHRT istovremeno oduzimaju prava tisućama ljudi na izbor programa koji će gledati. Ovdje nije stvar da li neko nekoga voli ili mrzi, i stvar je u (ne) profesionalnosti BHRT-a.

Sportski program BHRT je daleko najnekvalitetniji u cijeloj regiji, i ako tome dodamo neprofesionalne komentatore i lošu kvalitetu slike onda je jasno zašto će ova odluka pogoditi veliki broj ljubitelja nogometa. Na kraju krajeva Hrvati u BiH imaju prava da gledaju kanal na maternjem jeziku koji im ova država konstatno onemogućuje i brani.

Ovih dana ponovo je velika potražnja za satelitskim prijemnicima koji mogu primati signal HTV-a, ali naravno da svi ne mogu do te skupe opreme. Još je žalosnija činjenica je da u vrijeme kada je tehnika toliko uznapredovala da bez većih problema možete gledati indijske ili kineske programe, a s druge strane ne možete program na svom maternjem jeziku iz najbližeg susjedstva.

Uz sve ovo valja spomenuti da će odluka o zatamnjenju izravno pogoditi samo Hrvate iz Mostara, te one iz središnje Bosne jer se program HTV-a bez ikakvih problema može normalno gledati u cijeloj Hercegovini i svim pograničnim područjima sa Hrvatskom.

Na kraju balade ceh će platiti oni koji su i najviše stradali u ratu. Hrvati Mostara i srednje Bosne su prvo bili priseljeni kupovati skupe satelitske sustave da bi pratili svoj maternji jezik. Kada je do njihovih domova stigao kabelski signal mislili su da njihovim mukama kraj, ali su i tu prevareni ovim zatamnjivanjem programa.

Kako sada stvari stoje ukoliko se ne želimo nervirati nogometni spektakl ćemo pratiti po onoj starinskoj Ima slike nema tona. Ništa nam nažalost drugo u ovoj državi i ne preostaje.