Ima li snage za hercegovačko-crnogorsku željeznicu?

željeznica
Pruga Čapljina – Trebinje – Nikšić, kao dio Jadransko-jonskog koridora, mogla bi imati veliki značaj za BiH i intermodalni transport - kombinaciju željezničkog i vodnog prijevoza – konstatirano je na stručnom simpoziju “Razvoj jadransko-jonskog željezničkog koridora Čapljina – Trebinje – Nikšić”. Projekt ima iznimno veliki značaj za cijelu regiju, jer će doprinijeti regionalnom razvitku i povezati BiH, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Grčku prenosi Poslovni portal.ba.

U okviru izrade Studije izvodljivosti za ovaj projekt finacirane s milijun KM iz Programa pomoći Europske zajednice u obnovi, razvoju i stabilizaciji, urađena je preliminarna prometna studija, preliminarna studija o procjeni utjecaja na životnu sredinu, preliminarnu procjenu troškova i studija izvodljivosti za preliminarno projektno rješenje.

Zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH Renco Davidi rekao je kako je ovo veoma obiman projekat za koji je potrebno mnogo sredstava kako bi bio uspješno realiziran.

“Kroz ovaj projekat povezuju se dvije zemlje koje imaju jasan stav prema članstvu u EU. Tu je i politika koja se odnosi na sve ove zemlje Jadranske regije, a tu je i veoma bitan aspekt umanjivanja negativnih učinaka i posljedica na sredinu u kojoj živimo”, istakao je Davidi.

Naglašavajući kako je teško reći je li ovaj projekat rentabilan, on je istakao kako će to ovisiti od razvoja luka na Jadranskom moru i od prijevoza tereta.