Ima li bh. dokumenata u rukama Islamske države?

vize, vize, BIH, bezvizni režim, eu, hravtska u eu, eu, bezvizni režim, suspenzija, zapadni balkan, putovnice, državljanstvo BiH, državljanstva Njemačke, građani BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, azil, zahtjev za azil, građani BiH, Njemačka, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, BIH, vize, BIH, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, Njemačka, BIH, vize, vize, Njemačka, BIH, IDDEEA, putovnice, lažne putovnice, putovnice, gužva, čekanje, Njemačka, radnici, BIH, uvjeti, revizija, lažne adrese, BIH, državljanstvo BiH, državljanstvo, putovnice, bih putovnice, bh putovnice , lažne putovnice,  hrvatska putovnica, Biometrijska putovnica BiH, putovnica, BIH, putovnica, BIH, vize, BIH, bh putovnice , putovnice, biometrijske putovnice, bh putovnice , kolumbija, vize, bezvizni režim, državljanstvo BiH, državljanstvo, bh državljanstvo , državljanstvo, državljanstvo BiH
U vremenu velikih migracija, posebno iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka prema Europi, te u konstantnom riziku od terorističkih napada, rizik se dodatno povećava i neophodni su dodatni mehanizmi za prevenciju mogućnosti nestanka blanko obrazaca dokumenata.

U prethodnom periodu u dva navrata su se pojavile informacije da su nestajali blanko obrasci putovnica. U jednom slučaju je zaplijenjeno 148 obrazaca blanko putovnica europskih država u zračnoj luci u Turskoj, a u drugom slučaju se pojavila informacija da su u ruke Islamske države dospjele desetine tisuća blanko obrazaca putovnica Sirije, Iraka i Libije, pišu nezavisne.com.

Ono što je, praktično, ostalo nezapaženo jeste činjenica da se BiH u ovim slučajevima nijednom ne spominje kao zemlja čije putovnice ili dokumenta se koriste za ovakve namjene, iako se u prethodnom periodu u pravilu BiH javljala kao jedna od rizičnijih zemalja kad se spominju osobna dokumenta.

<h3>Analiza rizika</h3>
U BiH su u prethodnih nekoliko godina učinjena značajna poboljšanja u oblasti ID dokumenata, posebno putovnica, osobnih iskaznica i vozačkih dozvola. Analizirajući rizike upravo se kao jedan od glavnih identificirala mogućnost krađe ili nestanka blanko obrazaca.

Shodno tome izvršene su aktivnosti i uvedene tehnologije koje omogućavaju takozvano zamrzavanje identiteta, pa je kompletan postupak izrade dokumenata u BiH takav da ne postoji mogućnost nestanka blanko obrasca pasoša, osobnih iskaznica ili vozačkih dozvola.

Na taj način se apsolutno eliminirao glavni rizik po pitanju sigurnosti dokumenata u BiH, što nju svrstava u red najsigurnijih država u ovoj oblasti.

Za razliku od prethodnog perioda kad je bio običaj da se BiH spominje u negativnom kontekstu, sada to više nije slučaj jer putovnice, osobne iskaznice i vozačke dozvole BiH važe kao izuzetno sigurna dokumenta, koja se u potpunosti izrađuju u BiH, u visoko sigurnosnom okruženju, na način da nije moguće da nestanu blanko obrasci jer oni ne postoje.

Upravo iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ističu da BiH uopće ne nabavlja blanko obrasce putovnica, te da je to jedan od najpouzdanijih vidova sigurnosne zaštite koja garantira onemogućavanje falsificiranja ovog osobnog dokumenta.

"Kompletan obrazac putovnice izrađuje se u BiH, a proizvodnja samog obrasca počinje onog momenta kad se kod nadležnog organa za izdavanje putovnica podnese zahtjev za njegovo izdavanje, odnosno tek tada počinje postupak proizvodnje dokumenta i personalizacije (unošenja osobnih podataka u obrazac)", pojašnjavaju iz IDDEEA.

<h3>Tehnologija</h3>
Kako dodaju, riječ je o najnovijoj tehnologiji izrade putovnica kojom se onemogućava zlouporaba blanko obrasca putovnica, odnosno ne postoji blanko obrazac koji je moguće zloupotrijebiti.

"Ovakav način personalizacije putovnica se u BiH primjenjuje od 1. listopada 2014. godine, odnosno od uvođenja pasoša treće generacije ili Supplemental Access Control - SAC putovnica", naveli su iz IDDEEA.

Iz te agencije ističu da je u BiH prelaskom na SAC putovnica, koji se izdaju od listopada 2014. godine, i elektronsku osobnu iskaznicu, čije je izdavanje počelo u ožujku 2013. godine, izmijenjen i sam proces personalizacije ovih dokumenata u odnosu na ranije.

"Ne postoji više skladištenje nepersonalizovanih obrazaca, nego se tek po zahtjevu građana vrši njihova izrada, što je jedna od najsigurnijih metoda održavanja sistema osobnih dokumenata u svijetu", napominju iz IDDEEA.

Pritom je, kako dodaju, fotografija nositelja putovnice personalizovana pomoću najsuvremenije tehnologije za fotografije u boji na identifikacijskim dokumentima i "ugniježđena" je u drugom sloju polikarbonata, što onemogućava bilo kakvu zlouporabu.

"BiH je među prvim zemljama u svijetu započela izdavanje SAC putovnica, dva mjeseca prije roka koji je Europska unija postavila svojim članicama", zaključuju iz IDDEEA.

Iz Granične policije (GP) BiH ističu da se među nestalim blanko dokumentima ne nalaze i bh. dokumenti.

"Granična policija BiH posredstvom aplikacije za granične provjere direktno pristupa svim relevantnim bazama podataka u BiH i inozemstvu, koje, uz ostalo, sadrže i podatke o izgubljenim, ukradenim, nevažećim i drugim neregularnim putnim ispravama", kaže Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH.