Ili Sarajlije ili nitko

hidrogradnja, Energoinvest, poslovniportal.ba, biznis bih
Sarajevske tvrtke Energoinvest i Hidrogradnja pozvale su predstavnike vlasti da shvate ozbiljnost stanja u kojemu se nalazi bh. gospodarstvo i urede pravni okvir koji će domaćim tvrtkama omogućiti značajan udjel u najavljenoj izgradnji elektroenergetskih i drugih infrastrukturnih objekata u Federaciji BiH i BiH.

Potporu ovoj inicijativi dviju državnih kompanija, nazočnošću na konferenciji za novinare u poslovnoj zgradi Energoinvesta u Sarajevu, dali su i predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH i Gospodarske komore Županije Sarajevo Mahir Hadžiahmetović i Kemal Grebo, potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Avdo Rapa, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović te direktori Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB Amer Jerlagić i Matan Žarić.

"Cilj nam je da naša poduzeća značajno sudjeluju u realizaciji velikih objekata jer ovo je zadnja prigoda kada možemo napraviti razvojni ciklus. Mislim kako projekte koji dolaze treba shvatiti kao razvojne i ne postoji nijedan razlog da Energoinvest i Hidrogradnja ne grade HE Vranduk ili HE Ustikolina" rekao je direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak i dodao kako je to poduzeće danas s 500 visokostručnih kadrova - inženjera, pravnika, magistara i ekonomista te stručnu radnu snagu spremno obaviti takve poslove.

On je naglasio kako je program Federalne vlade koji se odnosi na izgradnju novih elektroenergetskih kapaciteta u FBiH "težak" oko 10 milijardi KM i kako bi ova dva poduzeća mogla realizirati od 70 do 80 posto tog programa.

Također je napomenuto kako bh. kompanije nedobivanjem poslova u zemlji gube prilike i za dobivanje poslova u inozemstvu.

Međutim, ogromnu sumnju na iskrenost nastojanja domaćih tvrtki da dobivaju velike poslove, bacili su nedavni istupi predstavnika Hidrogradnje koji su tvrtke koje nisu iz Sarajeva i nisu državne nazvali stranim iako su iz BiH. Istovremeno europske investicijske institucije i Svjetska banka neće podržati projekte koji se ne budu realizirali međunarodnim natječajima u kojima sudionici, bez obzira na vlasništvo i sjedište, neće imati iste uvjete piše Poslovniportal.ba.