Ili isplata novca ili nezapamćeni prosvjedi

Ili isplata novca ili nezapamćeni prosvjedi

Foto: Arhiva

Naime, Udruženje poljoprivrednika BiH uputilo je pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru financija FBiH Anti Krajini u kojima ih upozoravaju kako bi se u kratkom vremenu mogli dogoditi veliki prosvjedi. Predsjednik navedenog udruženja Miro Pejić kategorički tvrdi kako se u trezoru nalazi oko 2,5 milijuna maraka namijenjenih poljoprivrednicima te upozorava federalnu Vladu, ministra financija i premijera da ne politiziraju trenutačnu situaciju, već da u hitnom postupku isplate novac koji je prethodno osiguran.

Teška situacija

- Molimo ministra Krajinu da ne iznosi djelomičnu istinu i ne obmanjuje javnost. Dajemo rok od 24 sata da provedete zahtjev, a ukoliko se to ne dogodi, najavljujemo prosvjede upozorenja koji u vrlo kratkom roku mogu eskalirati u nezapamćene prosvjede u regiji, naveo je Pejić u otvorenom pismu. Uz to, u pismu je iskazao punu potporu prosvjedima poljoprivrednika Srednjobosanske županije, podržao njihove zahtjeve i poručio da to nije kraj. Dnevni list podsjeća, poljoprivrednici dugo vremena nisu dobili niti jednu marku poticaja za ovu godinu, što ih je dovodilo na rub propadanja. Kada tome dodamo i katastrofalne poplave koje su im nanijele nesagledive štete, jasno je u kakvoj se poziciji nalaze domaći proizvođači. Ipak, nedavno su se dogodile neke pozitivne promjene pa je poljoprivrednicima uplaćen veliki dio poticaja iz prošle godine te za prvi kvartal ove godine.

Isplata poticaja

Jedan od problema koji se pojavio jest i činjenica da se resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović nalazi u pritvoru te se postavlja pitanje tko je ovlašten potpisati isplatu poticaja. Stipe Šakić, savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kaže kako je za potpis ovlašten samo ministar ili osoba koju on osobno ovlasti za isplatu.

- Vlada FBiH nije smjela odrediti potpisnika isplate poticaja, jer je to nezakonito, smatra Šakić. Ipak, on ne očekuje nikakve probleme oko isplate poljoprivrednicima, jer će ukoliko iziđe iz pritvora potrebnu dokumentaciju potpisati sam ministar ili u suprotnom vrlo brzo odrediti ovlaštenog potpisnika. Uz to, napominje kako je već određeni dio poticaja unesen u sustav pa nema nikakve zapreke da već od danas krene isplata oko 2,8 milijuna maraka, a ostatak će biti vrlo brzo unesen u sustav i isplaćen.

Dnevni list