„Ili ćeš postati član Boljitka ili više nećeš biti direktor Neretve“

Senad Osmanagić,
...Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv ministra gospodarstva Sarajevske županije Emira Hrenovice jer ga je, kaže, lažno optužio za kriminal u jedinoj državnoj kompaniji u BiH za proizvodnju ortopedskih pomagala, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Hrenovica je tijekom vikenda za loše poslovanje Neretve optužio u medijima direktora Osmanagića. Optužuje ga da je s Damirom Čardžićem iz Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) kočio proces ozdravljenja ove kompanije, za koju stručnjaci procjenjuju da je perspektivna.

Neretva Sarajevo već nekoliko godina posluje teško. A, najveći udarac kompaniji, koja ortopedska pomagala proizvodi već više od 60 godina, pretrpjela je početkom prosinca ove godine, kada je Općinski sud u Sarajevu Neretvinu jedinu proizvodnu zgradu u centru grada prodao odvjetniku Šabanu Spiljku za svega 270.000 KM, iako ona vrijedi barem pet puta toliko.

Senad Osmanagić, direktor Neretve, u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria potvrdio je da će njegov odvjetnik u ponedjeljak ujutro podnijeti tužbu protiv ministra Hrenovice, jer ga je, kaže, optužio za kriminal s kojim on, Osmanagić, nema nikakve veze.

- Otkako sam u veljači 2012. godine imenovan za direktora Neretve, pozivao sam, pismenim putem, tužiteljstva i policiju da izvrše reviziju poslovanja kompanije od završetka agresije do danas. Ali, taj postupak nikada nije pokrenut, kaže Osmanagić.

Tužiteljstvo i policiju, jasno je, kaže, može pozivati samo čovjek koji je siguran da nije upetljan u kriminal.

Osmanagić vjeruje da je cijela priča oko Neretve dobro izrežirana mnogo ranije. Kada su radnici 2010. godine tužili kompaniju zbog neizmirenih plaća i drugih obveza, Sud je tužbe uredno dostavio tuženoj Neretvi. No, tadašnja uprava kompanije propustila je odgovoriti Sudu na tužbu, nakon čega je Općinski sud u Sarajevu presudu donio u korist radnika.

- Ovdje se radi o već isprobanoj proceduri, pomoću koje moćnici dolaze u posjed državnih nekretnina za male novce. Hrenovica se prvo uvuče među radnike, pobuni ih, i na raj način oslabi cijeli sustav. Njegov sljedeći korak kada je Neretva u pitanju, bit će radnike nagovoriti da upravi Neretve ne daju pristup zgradi. Želi nas upotpunosti eliminirati kako bi i ostale nekretnine vrlo brzo bile prodane, kaže Osmanagić.

Upozorava da ima i pisane dokaze da je više puta od Hrenovice, kao ministra gospodarstva SŽ-a, tražio da pomogne kod oporavka Neretve, no ta pomoć uglavnom je izostajala.

- Osim Neretve, Hrenovica po istom načelu uništava PD Butmir, ZOI 84, Veterinarsku stanicu SŽ-a, ali i nekoliko drugih javnih kompanija u Sarajevu.

Osmanagić tvrdi da mu je Emir Hrenovica u svom kabinetu prije dvije godine postavio ultimatum: ili će postati član NSRzB, koji je Hrenovicu i predložio za ministra gospodarstva SŽ-a, ili će ga smijeniti s pozicije direktora Neretve. Na tom sastanku, kaže Osmanagić, bio je i Damir Čardžić, dopredsjednik stranke, piše Patria.