IDDEEA: Biometrijske putovnice se ne ukidaju

bih putovnica

Iz ove agencije su dematirali i medijske navode da će biti ugrožena zaštita i stupanj sigurnosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg falsificiranja. Ove informacije su nazvali "neutemeljenim, neprovjerenim i netočnim".

Kako navode, Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima putovnice, diplomatske i službene putovnice, koji je usvojen u prosincu prošle godine, ne mijenjaju se elementi zaštite i stupanj sigurnosti putovnice.

"Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijske putovnice treće generacije (SAC putovnice) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Europske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303.

Pautovnica će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci. Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta", navodi se u priopćenju.

U Agenciji navode da se izmjenama ovog pravillnika ne mijenja sništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke putnih knjižica.

Dosadašnji pravilnici su, navode, prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke putnih knjižica koji je u tijeku, a na što je upozorio i Ured za razmatranje žalbi BiH.

"Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca osobnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog interesovanja Ureda za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama", navodi se u priopćenju.

RTRS