I to je BiH: Tromjesečna beba ne može na operaciju jer nema JMB

Roditelji su očajni, ali bez jedinstvenog matičnog broja beba ne može dobiti putovnicu, što Fatimu i Edmira, nezaposlene majku i oca malene Belmine, dovodi u bezizlaznu situaciju.

Djeca rođena u BiH nakon 12. veljače 2013. godine za državu, odnosno njenu administraciju ne postoje. "Šestorke", "četvorke", poglavice stranaka i svojih etničkih skupina se mjesecima prepucavaju, besramno i grubo kršeći osnovna prava tek rođenih u državi. Ova djeca dobivaju privremene matične brojeve kako bi mogla ostvariti prava iz zdravstvene zaštite, ali na teritoriju države BiH. "Ne daj Bože da se desi", donedavno smo govorili, a evo desilo se da beba mora na liječenje izvan zemlje, a putovnicu ne može dobiti na temelju privremenog JMB.

"Beba sada leži na Pedijatrijskoj klinici Jezero. Rekli su mi da mora ići vani na liječenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je muž otišao u MUP da izvadi putovnicu za dijete samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane . Ona ima privremeni matični broj, ima rodni list bez matičnog broja, neki ljudi su mi spomenuli da bi možda mogla dobiti neki zamjenski JMB. Očajni smo i strahujemo da će to biti prepreka za odlazak našeg djeteta na liječenje. Belmin je dijagnosticirano teško imunološko oboljenje i trebala bi u Njemačku na presađivanje koštane srži. Još jedan problem u nizu je što nemamo ni novac za odlazak tamo, ali doktori su nam sugerirali da hitno nabavimo putovnicu ", kazala je za Klix.ba majka ove tromjesečne bebe iz Donje Orahovice kod Gračanice , Fatima Ibrišević.

Resorni državni ministar Sredoje Nović danas je izjavio da nije optimista da će Vijeće ministara BiH sutra razriješiti pitanje JMB-a. Kazao je da nema usuglašenih političkih stavova.

Ministar je također kazao da do rješenja mora doći, prije ili kasnije, ali problem je što nekima ovo kasnije može značiti gubitak djeteta.

"U BiH nema krivaca, u BiH su svi krivi jer naprosto svatko zastupa neke svoje političke stavove i čak i onda kad oni nemaju nikakvog rezona niti smisla", rekao je danas Nović.

Umjesto da se stvar riješi u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, vladajuće se stranke isključivo zarad vlastitih interesa, bahato i krajnje nehumano odnose prema tek rođenima, uskraćujući im osnovna ljudska prava.

U BiH nema krivca, svi su krivi, kaže ministar. Hoće li itko na sebe preuzeti odgovornost ako tromjesečna Belmina Ibrišević ne dobije odgovarajući zdravstveni tretman u inozemstvu?

klix.ba