I to je BiH: Sva bošnjačka sela očišćena, dok su hrvatska odsječena i pod snijegom

I to je BiH: Sva bošnjačka sela očišćena, dok su hrvatska odsječena i pod snijegom
Pročišćeno je do crkve na Žitačama i Dubca i ima još oko tri kilometra do Ljesovine. Ne znam u čemu je problem, ili u ljudstvu ili u strojevima, a zapravo mi Hrvati nemamo svoga predstavnika u općinskoj vlasti, to je najgore, nema se tko za nas zalagati. Zovemo Civilnu zaštitu, ali uzalud, ljudi nemaju što jesti, nestalo je i hrane u kući, a iz sela se ne može - kaže nam Mijo Kostić iz Obrenovca.

Uginuli janjci

- Dosad nam je uginulo 15 janjaca, ne možemo doći do hrane da bi stoka ostala živa. Već više od 20 dana smo zameteni snijegom koji je bio visok gotovo dva metra, a sada je oko metar i pol. Nestaje nam i kućnih namirnica, a baba je prije nego će snijeg pasti bila na pregledu u Čapljini, nalazi joj nisu nikako dobri i trebala bi hitno liječniku. Javljali smo se Civilnoj zaštiti u Konjicu, kažu nam gledat ćemo pročistiti cestu pa vidjet ćemo može li se odobriti helikopter, ali još uvijek ništa - govori nam na mobitel 24-godišnji Andrija Gotovac iz sela Budišnja Ravan u Klisu općina Konjic. Andrija živi sa 65-godišnjim djedom Smiljkom i 69-godišnjim bakom Lucom, sami su u hrvatskom selu iz kojeg su 1993. Hrvati protjerani.

Održavanje na životu

Imaju 70 ovaca, 15 koza i 29 janjaca koje su nekako uspjeli održati u životu. Do pojata i blaga su se on i djed probijali uz pomoć konja. Jedan ide naprijed i vodi konja, drugi ide otraga i tako bi prošli nekoliko puta i napravili prolaz. - Kad je pao prvi snijeg pročistili su do sela Raotići, a nas su zaobišli. Civilnu zaštitu u Konjicu zvali smo više puta, i ja i mama koja živi u Mostaru, i rodbina iz Hercegovine i sada kad vide naš broj neće da se jave - kaže Andrija. Raotići su bošnjačko selo, do Budišnje Ravni trebalo je očistiti još oko tri kilometra. Strojevi su čistili i prema miješanom selu Višnjevicama, gdje žive Bošnjaci, a Hrvata danas nema. Klis je živopisan brdsko-planinski kraj i teško se probiti do sela. Međutim, kao da se zaobilaze neka sela u kojima živi još malo Hrvata. Još se ne može doći u Gornju Seonicu, Bekavce, Obrenovac i Ljesovinu. Teško je i u sjevernom dijelu Klisa gdje su se u najudaljenije hrvatsko selo Požetvu, strojevi probili tek u utorak. I dok polako snijeg kopni pod zrakama veljačkog sunca, ne prestaju problemi koje je uzrokovalo snježno nevrijeme. Štete se još nisu do kraja zbrojile, a već sada iznose više od 150 milijuna maraka. Osim toga, zbog topljenja snijega mnogi strahuju i od poplava ionako ugroženih područja. Neka su područja BiH još uvijek odsječena od svijeta, dok su neka ostala bez vode i struje zbog snježnog nevremena, kao i izrazito niskih temperatura koje su ledile vodovodne cijevi. Snijeg još uvijek prijeti s visine! Ovih dana bilo slučajeva kada se led s neočišćenih krovova obrušio na automobile.

Izvor: vecernji.ba