I to je BiH: Oteli katoličko groblje i pretvorili ga u harem

Sve je to vrijedilo donedavno kada se, prema svjedočenju našega čitatelja, a u što smo se i osobno uvjerili, nije dogodila prava privatizacija dijela gradskoga groblja od strane poduzeća Komos koje funkcionira u istočnom, većinskom bošnjačkom dijelu grada i ravna ovim grobljem. Naime, više od trećine katoličkog dijela Gradskog groblja Sutina koji se nalazi uz samu magistralnu cestu M-17 je pretvoren u groblje, odnosno harem za osobe muslimanske vjeroispovijesti.

Zloporaba ovlasti

Kako nam je rekao jedan od čitatelja, a u što smo se i uvjerili i sami na licu mjesta u Sutini više od stotinu muslimanskih grobnica i posmrtnih ostataka nalazi se u katoličkome dijelu groblja, a da nije došlo do promjene plana o rasporedu odjela unutar groblja. To se međutim nije moglo napraviti bez znanja uprave tvrtke Komos kojoj je na čelu Vesna Mrgan Karanović budući da se radi o masovnoj pojavi a nastavlja se s očitim kršenjem propisa i zloporabom ovlasti. Prema proceduri za bilo kakvu eventualnu promjenu odjela koji su namijenjeni pojedinim vjerskim zajednicama potrebno je donijeti odluku Gradskog vijeća Mostara. No, u ovome slučaju postupilo se logikom ono što je naše sami ćemo određivati, a što je zajedničko to ćemo dijeliti. Gradsko vijeće Mostara moralo je o tome donijeti valjanu odluku. O tome problemu je u dva navrata postavljano pitanje na sjednicama Gradskog vijeća no nikada nije stigao suvisao odgovor.

Financijsko pitanje

Raspodjela grobnih mjesta je i značajno financijsko pitanje za brojne obitelji budući da grobna mjesta u ostalim grobljima imaju puno veću cijenu. Zanimljiv je i još uvijek vrijedeći raspored odjela za pokapanje preminulih osoba ovisno o tome pripadaju li Katoličkoj ili Pravoslavnoj crkvi, odnosno Islamskoj zajednici. Prema postojećem planu usvojenom u vrijeme prijeratnog sustava, koji i dalje vrijedi, službeno još uvijek postoji i dio partizanskog groblja, dio Sutine je za ateiste te za ostale kao i obiteljske grobnice. 
Prema navodima našega sugovornika dio groblja i drugih vjerskih skupina kao i ateista je privatiziran i služi isključivo za potrebe pokapanja muslimanskih vjernika iz Mostara.

Izvor: vecernji.ba