Hypo hobotnica se raspetljava i u BiH, najveći dužnici braća Ivanović-Lijanović

pljačka banke, Hypo banka, Hypo banka, Hypo banka, hypo poslovni portal, Hypo banka

Banka je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila negativnu bilancu od pola milijarde eura, a kao razlog tome u tekstu se navode loši krediti za područje jugoistočne Europe koje su, između ostalih, u BiH dobili mnogi poznati poduzetnici, piše index.hr

Među njima su širokobriješka braća Ivanović-Lijanović, koji su preko tri tvrtke podigli kredite u iznosu od 33,5 milijuna eura te se pokazali kao vrlo neuredne platiše. Zatim slijedi obitelj Selimović koja je vlasnik Sarajevske pivare i brojnih drugih tvrtki te dnevnog lista Oslobođenje. Oni su od Hypo banke uzeli kredit od oko 22 milijuna eura, ali ga, za razliku od Lijanovića, uredno vraćaju, piše Slobodna Bosna.

Kredite dizala i državna poduzeća

Od bosanske Hypo banke kredit od 17,5 milijuna eura je uspio dobiti i srpski tajkun Miroslav Mišković, i to preko banjalučkog maloprodajnog lanca Tropic.

List kao dužnike koji se nalaze pred financijskim slomom navodi Banjalučku pivaru koja je dobila kredit od 18,5 milijuna eura, sarajevska televizija Hayat te tvrtka OKI Edhema i Ševkija Okerića koji su morali prodati svoju poslovnu zgradu na Marijin dvoru u Sarajevu kako bi počeli vraćati kredit od 16,7 milijuna eura.

U Republici Srpskoj su kredite kod Hypo banke dizale i entitetske institucije. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dobio je kredit u iznosu od 7,7 milijuna eura, dok je banjalučka Toplana posudila 6,4 milijuna eura. Kredit sličnog iznosa je od Hypo banke dobio i sam grad Banja Luka.

izvor: index.hr