HVO traži od hrvatskih vlasti da ministra Heleza proglase u RH nepoželjnom osobom

Zukan Helez
...novčanih naknada, Udruga branitelja HVO-a Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) pozvala je predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku i hrvatskog premijera Zorana Milanovića da ih na temelju ustavnih ovlasti o zaštiti Hrvata izvan granica RH zaštite od ovakvog čina federalnih vlasti. Zbog njegova postupka, traže od hrvatskih vlasti da ministra Zukana Heleza proglase u RH nepoželjnom osobom.

Traže zaštitu od RH

"Obraćamo se da izrazimo svoje ogorčenje najnovijim postupcima federalnog ministra Zukana Heleza i Vlade FBiH u cjelini..., ovo nije samo obraćanje javnosti, već i upozorenje da se konačno počne raditi na zaštiti hrvatskih branitelja i hrvatskoga naroda u cjelini, zaštiti od vidljivoga harača i progona određenih struktura u federalnoj Vladi. Ovo je poruka i hrvatskim predstavnicima u vlasti da se prestanu ponašati kao da se to njih ne tiče i kao da nemaju odgovornosti za ovo što se događa i što se ima dogoditi", stoji u pismu branitelja HVO-a ZHŽ-a. Pitaju predstavnike vlasti u RH što je za njih nacionalni interes i u kojim slučajevima se poteže pitanje vitalnoga nacionalnog interesa ako to nije progon i obespravljivanje čitave braniteljske populacije. "Ako netko protuzakonito obustavi isplatu naknada za više od 4000 korisnika bez vidljivoga i zakonom priznatoga prava, zar to nije ugrožavanje nacionalnog interesa, ili smo mi branitelji možda postali nebitni za hrvatske predstavnike u vlasti. Govorimo o 4000 branitelja kojima je obustavljena isplata naknada, a tu su još i tisuće koji su na osnovi paušalnih ocjena uglavnom jednonacionalnih povjerenstava već izvedeni iz prava, i to bez prava na žalbu. Poručujemo vam da ćemo mi branitelji ako se ne počne zakonski raditi na sređivanju ovih problema, i ako se nastavi šutnja ‘naših' političara biti prisiljeni braniti svoja prava svime pa i najradikalnijim sredstvima", stoji u pismu branitelja HVO-a.

Kriminaliziranje Hrvata

U pismu vlastima Hrvatske ističu kako su najnovija događanja u vezi obustave isplate naknada braniteljima u ZHŽ-u samo još jedan u nizu udaraca bošnjačke elite na čelu s tzv. ministrom za braniteljska pitanja kojemu su se u zadnjoj odluci Vlade FBiH pridružili i ostali na čelu s premijerom Nikšićem, da do kraja obezvrijede i kriminaliziraju hrvatske branitelje, HVO i majoriziraju hrvatski narod u FBiH. "Ne znamo jeste li uopće svjesni da hrvatskih glasova u bh. politici više nigdje nema niti što znače, medijski smo u apsolutnoj blokadi i mraku. Na Federalnoj i ostalim televizijama gostuju samo bošnjački predstavnici koji se ponašaju kao u svojoj kući. Hrvate se iz državnih službi istjeruje na najbizarniji način s radnih mjesta. Jednostavno im se zamijene brave na vratima ureda preko noći", poručuju braniteljske udruge HVO-a iz Zapadnohercegovačke županije.

Vecernji list