HVO prevaren: Isplaćuju im mirovine po lažnim osnovicama?

...sada obračunavaju po lažnim osnovicama zbog čega su im primanja ponovno manja.

Naime, Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a, potvrdio je u izjavi za Dnevni list kako je netko Zavodu MIO/PIO dostavio umanjenu visinu plaća iz 2004., a na osnovi kojih MIO/PIO vrši isplatu "uvećanih" mirovina. Jurčević je jasno naveo kako ima dokaz da je plaća satnika iz 2004. iznosila 848 maraka, dok je u dokumentu upućenom Zavodu MIO/PIO istaknuto da je plaća bila 561 marku. Zbog ovog nerazmjera, časnici HVO-a ponovno, naglasio je, primaju manje mirovine od onih koje dobivaju časnici Armije BiH.

Prosvjedi i prijave

"Zbog ovakvog ponašanja ponovno razmišljamo o prosvjedima, a isto tako ćemo, čim se utvrdi tko je krivotvorio dokumente o plaćama iz 2004. godine, podnijeti i kaznene prijave, upozorio je Jurčević, koji je stava kako ovaj put krivnju ne snosi MIO/PIO, već oni koji su im poslali prepravljenu papirologiju. Iako su prve naznake govorile da se napokon našlo pravedno rješenje za hrvatske časnike koji su otpušeni do 2004. godine i koji dugi niz godina dobivaju mnogo manje mirovine od časnika Armije BiH, čini se da je slavlje bilo preuranjeno, zbog čega Jurčević misli da je na sceni novi udar na hrvatsku braniteljsku populaciju. U potrazi za odgovorom zbog čega su Zavodu MIO/PIO upućene umanjene visine plaća na osnovi kojih se računa mirovina, pokušali smo doći do komentara federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera, no on je tijekom jučerašnjeg dana zbog obveza bio nedostupan.

Sporne osnovice

Treba kazati kako je krajem veljače federalni Zavod MIO/PIO dobio jasne upute o načinu isplate uvećanih mirovina, i to nakon što su hrvatski časnici u više navrata najavljivali prosvjede ako im se mirovine uskoro ne izjednače. Problem je trebao biti riješen još u lipnju prošle godine kada su federalna Vlada i Parlament usvajanjem Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu mirovnu pod povoljnim uvjetima ovu kategoriju ljudi označili kao prioritet. Međutim, početak je ove godine, kada se trebalo započeti s isplatama uvećanih mirovina, došao, a da se pritom nije ništa napravilo u smislu određivanja osnovice prema kojoj bi se obračunavale mirovine. U spomenutom zakonu stoji da bi mirovinska osnova trebala biti visina plaća djelatnih vojnih osoba Vojske Federacije tijekom 2004., no tada su hrvatski časnici već bili umirovljeni pa se postavlja pitanje na koje se to plaće odnosi. U zakonu se također navodi kako se osnova računa po činu, stažu i dužnosti, no uopće se ne precizira kojem činu i kojem stažu. Drugim riječima, nije naveden jedinstven koeficijent na osnovi kojeg bi se isplaćivale uvećane mirovine, piše Dnevni list.

Upola manje

Do sada su, primjerice, satnici HVO-a imali 316 maraka, dok su njihove kolege iz Armije s istim činom ostvarivali čak 760 maraka. Nakon višegodišnjih praznih obećanja prethodne vlasti, nova vladajuća garnitura odlučila je ispraviti nepravdu prema pripadnicima HVO-a. Lani su kroz izmjene postojećih zakonskih rješenja stvoreni uvjeti da se časnicima HVO-a visina mirovine uskladi s časnicima Armije BiH.