Hvala Inzku što je u Vijeću sigurnosti rekao da tražimo treću federalnu jedinicu

Božo Ljubić i Dragan Čović
...u srijedu u Mostaru sastanak na kojem su zauzeli zajednički stav koji će zastupati na narednom sastanku "šestorke" u Mostaru, a koji se odnosi na implementaciju Mape puta iz Bruxellesa i provođenje presude Sejdić-Finci.

"Zauzeli smo zajedničko stajalište da je za nas implementacija Mape puta koju smo dogovorili u Beuxellesu prioritet broj jedan, kao i implementacija presude Sjednić-Finci, i to na način da se zadovolje uvjeti iz presude u odnosu na nacionalne manjine i one koji se nacionalno ne izjašnjavaju. Isto tako da se pozicija tri konstitutivna naroda izjednači, glede izbora legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH i domove naroda, odnosno da se više nikada ne dopusti da jedan narod bira drugom narodu predstavnike u te institucije", kazao je Ljubić.

Dodao je kako je slijedeće krucijalno pitanje za ove dvije stranke rekonstrukcija vlasti u FBiH, na način da u izvršnu vlast FBiH uđu legitimni predstavnici Hrvata.

"Dok se godi mi u BiH međusobno ne priznajemo kao tri konstitutivna naroda, da imamo pravo na ravnopravnost i jednak položaj, mi nećemo doći na prag rješenja ove političke i institucionalne krize u BiH. Pritom treba jasno znati da imamo dva entiteta, jedan sa srpskom, a drugi s bošnjačkom većinom, zbog čega se u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u Vladi FBiH dogodila eskalacije centralizacije u FBiH što je na štetu stabilnosti BiH", naglasio je Ljubić.

Pritom je istaknuo kako je cinizam kada jedna politika u BiH traži podjelu Mostara kako bi se zaštiti nacionalni interes, a isto to napada kao destrukciju države, ako to netko na drugačiji način traži na razini države ili entiteta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izrazio uvjerenje kako će slijedeći sastanak šestorke, biti uspješan te da će na njemu HDZ BiH i HDZ 1990 imati zajednički nastup oko pitanja Mape puta.

"Tu ćemo naglasak vrlo jasno staviti na utvrđivanje jasnog kriterija koji svi zajedno moramo potvrditi, da predstavnici jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda ni u domu naroda, ni kao članove Predsjedništva BiH", naglasio je Čović.

Što se tiče posljednjeg izvještaja visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a, Čović je kazao:

"Mislim da je pohvala ako je visoki predstavnik negdje kazao da dvije stranke zagovaraju ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda jer sam siguran da bez te ustavne jednakopravnosti ne može normalno funkcionirati naša BiH. Mi na taj način gradimo BiH i svjesni smo da jedino kao takva može preživjeti".

"Ja se veselim da visoki predstavnik o tome otvoreno govori na sjednicama u New Yorku kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda. Drago mi je da su svi razumjeli, da dok se ne riješi pitanje hrvatskoga naroda, nemamo stabilnosti u BiH", izjavio je Čović.

Ljubić je naglasio kako je često vrlo kritičan kada je u pitanju djelovanje OHR-a u BiH, no da se ovaj put želi zahvaliti Valentinu Inzku što je omogućio da se i hrvatski glas čuje u Vijeću sigurnosti UN-a.

On ništa nije rekao osim onog što mi već dugo zagovaramo s ciljem samoodrživosti i političke stabilnosti u BiH, a to je da se riješi pitanja sva tri naroda na jednak, odnosno simetričan način, dodao je Ljubić.

Tijekom današnjeg stanka, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 zauzeli su zajednička stajališta oko razvojnih i gospodarskih projekata, reforme pravosuđa, javne uprave te izbornog zakona koje će zastupati na sastanku šestorke koji će se održati u utorak u Mostaru.
Fena