Nova osobna iskaznica BiH duplo skuplja

osobna iskaznica
Prijedlog pravilnika o cijeni osobnih dokumenata, koji je izradila Agencija za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA), već danas će se naći na sjednici Viječa ministara BiH, ali niko zvanično nije htio potvrditi da će cijena nove osobne iskaznice biti duplo viša.

Izvor "Nezavisnih" ispričao je da će vlasti u BiH, odnosno Vijeće ministara BiH, poskupljenje pravdati tako što će izmijeniti Zakon o putnim ispravama BiH i rok važenja putovnice produžiti sa sadašnjih pet na deset godina.

"Tako će na neki način doći na isto. Građanima će putovnica koja košta 40 KM vrijediti deset, umijesto dosadašnjih pet godina", kazao je izvor "Nezavisnih".

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da još ne znaju koja će biti cijena nove osobne iskaznice, ali naglašavaju da će ih građani mijenjati sukcesivno, odnosno kada im istekne postojeća osobna iskaznica koju imaju.

Pored toga, ističu da su mogući i problemi prilikom izdavanja novih osobnih iskaznica te da će biti strahovitih udara na matične urede da se izvrše provjere.

"U dvije godine matični uredi trebat će da izvrše provjeru 2,5 miliona osobnih iskaznica, na način da se podaci koji se dostavljaju za izdavanje osobnih iskaznica moraju provjeriti u matičnim uredima. Bit će problema s ljudima koji nisu upisani u knjige državljana, problema i grešaka sa mjestima u kojima su ljudi rođeni, prezimenima, datumima rođenja, slovnim greškama u imenu itd.", rekao je Milan Zjajić, pomoćnik ministra civlinih poslova BiH.

On ističe da je FBiH donijela Zakon o novim matičnim knjigama i napravila nedefinisanu situaciju, posebno po pitanju naknadnog upisa u knjige državljana.

"To je nekada bila nadležnost županijskih MUP-ova i sada to žele prebaciti na općine, tako da je to kaotična situcija i tu se može desiti ozbiljan problem", kazao je Zjajić.

Zjajić naglašava da će nove osobne iskaznice najviše biti izdavane u 2013. i 2014. godini te da najvećem broju bh. stanovnika upravo tada ističu postojeće.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH kažu da se nove osobne iskaznice tiskaju isključivo zbog veće sigurnosti, a da će na njima podaci biti ispisani latinicom i ćirilicom.

"Na zahtjev građana moći će se unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa. Najveća promjena je to što će nova osobna iskaznica sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina", rekla je Amila Opardija, potparol IDDEEA.

Ona je istakla da su sve potrebe aktivnosti za početak izdavanja osobnih dokumenata u toku te da su uvezani svi nadležni MUP-ovi, i općine, kao i izmjene koje se tiču upisa entitetskog državljanstva i krvne grupe.

"Za tehničke pripreme softvera i opreme za pohranjivanje podataka i personalizaciju u toku 2012. godine planirano je 3,5 miliona KM", kazala je Opardija.

Jedna od novina kod izdavanja novih osobnih iskaznica bit će mogućnost da budu dostavljene poštom, znači, da se prilikom predaje zahtjeva za idavanje nove osobne iskaznice popuni i jedan dodatni zahtjev i da osobna iskaznica na adresu stigne poštom, pišu nezavisne.com.