HSS-NHI pita Valentina Inzka: Što je s uređenjem Travnika kao Mostara?

...u kojem ga pozivaju da ispravi nepravdu učinjenu tijekom rata u toj općini te da uređenje Mostara veže za uređenje Travnika.

"Vidimo da ste osobno, a i Vaš ured, izuzetno agilni u zahtjevu za provođenjem odluke Ustavnog suda BiH, kada je u pitanju uređenje Mostara, kao sjedišta HNŽ-a.
To podržavamo u svakom smislu, ali Vas istovremeno molimo da s istim žarom, voljom i htijenjem ustrajete i na uređenju Travnika na istim načelima kako i Mostara", ističe se u priopćenju HSS-HNI-a.

Međutim, u toj stranci napominju kako ta dva grada trenutno "ni izbliza nemaju jednak tretman od strane međunarodne zajednice, koju u prvom redu predstavlja OHR".

Travnik je bio ne samo administrativno, već i duhovno sjedište Hrvata-katolika ovog dijela Bosne i Hercegovine. Stoga i zaslužuje poseban pristup, smatraju u HSS-NHI-u.

Također, iz te stranke podsjećaju kako su, uz aktivno sudjelovanje OHR-a, doneseni ustavni amandmani i to Amandman XXV na Ustav Federacije BiH i Amandman IX na Ustav Srednjobosanske županije, koji nikada nisu promijenjeni. Amandmanima je predviđeno da se Travnik, kao sjedište Županije, ustroji na istim načelima kao Mostar, sjedište Hercegovačko-neretvanske županije.

"Od tada pa do danas to je ostalo mrtvo slovo na papiru, zbog čega su Hrvati u Travniku prisiljeni nastupati zajedno kao nacionalna skupina, bez mogućnosti političkog pluralizma u okviru tog naroda", upozoravaju iz HSS-NHI-a.

Po njihovom mišljenju, Hrvat nikada, bez obzira na njegove ljudske, stručne i svake druge sposobnosti, više ne može biti načelnik općine Travnik u ovakvom ustrojstvu.

"Jasno nam je da je sada nacionalna struktura za Hrvate nepovoljna. Međutim, pitamo se što se čini da se to popravi. Stoga je pitanje Travnika pitanje na kome se testira i jednak pristup OHR-a prema narodima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Ove godine predstoje općinski izbori na kojima je način sudjelovanja stranaka sa hrvatskim nacionalnim predznakom upitan", zaključuje se, uz ostalo, u otvorenom pismu OO HSS-NHI-a Travnik.