HSP Đapić - dr Jurišić promijenila ime u Hrvatska stranka prava BiH

Odlukom prisutnih delegata novi naziv stranke je Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH). Pored mjenjanja imena stranke na današnjem saboru se razgovaralo o predstojećim listopadskim izborima. Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH u izjavi za agenciju ONASA je kazao da najnovija istraživanja pokazuju da je HSP u Bosni i Hercegovini na drugom mjestu u hrvatskom biračkom tijelu.

"Ovaj podatak nas čini zadovoljnim, ali nam i nameće obavezu. Ne želimo biti samo neko ko se predstavlja kao alternativa, nego i preuzeti odgoronost. Na slijedećim sastancima i skupovima koje će naša stranka organizovati, mi ćemo napraviti strategiju i utvrditi ciljeve za predstojeće izbore. Broj ljudi koji nam stalno pristupa i podrška od građana nam daje za pravo da vjerujemo u dobre rezultate na izborima", kazao je Jurišić.

Na skupu se razgovaralo i o ustavnim promjenama u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Jurišić je kazao da su ustavne promjene u Republici Hrvatskoj loša poruka za Hrvate u Bosni i Hercegovini.



"Republika Hrvatska je svu svoju energiju usmjerila na ulazak u Evropsku uniju i to će najviše koštati Hrvate u Bosni i Hercegovini. Mi ne želimo biti kamen oko vrata Republici Hrvatskoj kada je u pitanju ulazak u Evropsku uniju, ali treba voditi računa o Hrvatima iz BiH. Veliki broj njih je zaposleno u Hrvatskoj, pa će biti i problema sa prebivalištem i radnim dozvolama. Mislimo da Hrvatska treba više ovdje pomagati i osnažiti gospodarski razvoj", kazao je Jurišić.
Jurišić se osvrnuo i na razgovor oko ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini, gdje je istakao da postoje stalna podmetanja srpske politike u Bosni i Hercegovini da se narodi u BiH trebaju dogovoriti oko ustavnog uređenja, a to se ne odnosi na dio države, gdje su apolutna većina.
Jurišić je krtko i prokomentarisao zahlađenje odnosa u vladajućoj koalciji.









"Upoznat sam sa situacijom koja se dešava zadnjih tri mjeseca. Smatramo da, ako ne postoji međusobnog uvažavanja, koalicija ne može funkcionisati. Međutim, ne vjerujemo da su naši odnosi sa HDZ 1990 narušeni i smatram da ćemo ovaj problem riješiti. Također, načelnik Jozo Ivančević može puno uraditi da se odnosi poboljšaju. Ovo zahlađenje je novina, a riješenje ćemo pokušati naći i na višim razinama", kazao je Jurišić.

Pored predstavnika Općinskih i kantonalnih odbora HSP-a BiH, Saboru je prisustovao i Danijel Srb, predsjednik HSP-a u RH.

onasa | prozor.info