Hrvatskom narodu u BiH se mora omogućiti zaštita kolektivnih i pojedinačnih prava.

Postojavanje postrojba HVO-a.

...biti jednakopravna, danas je svakome bjelodano jasno kako je Bosni i Hercegovini potreban novi ustav. I u Rezoluciji o Bosni i Hercegovini, koju je nedavno donijelo Vijeće Europe se navodi kako je „ustavna reforma "ključna za transformaciju BiH u efikasnu i u potpunosti funkcionalnu državu" te se traži da se u Federaciji BiH "razmotre konkretni prijedlozi u tom smislu, uključujući spajanje nekih županija i preraspodjelu nadležnosti kako bi se pojednostavila njezina složena institucionalna struktura, osiguralo uravnoteženije predstavništvo svih konstitutivnih naroda i građana, uklonila etnička diskriminacija, a država učinila funkcionalnijom, jeftinijom i odgovornijom prema svojim građanima.

Umjesto dijaloga legitimnih političkih predstavnika, u Bosni i Hercegovini se dogodio jednostrani pokušaj državnog udara određenih političkih elita iz Sarajeva s jasnom namjerom da se preko socijalnih i građanskih grupacija suspendiraju županijske institucije i nametne unitaristički model Federacije BiH.

Ukupnost nepravde prema hrvatskom narodu u BiH, izraženoj kroz biranje hrvatskih predstavnika, konstantno preglasavanje hrvatskih legitimnih predstavnika, preusmjeravanje javnih sredstava na prostore s bošnjačkom većinom, obespravljivanje branitelja, neustavno prenošenje nadležnosti sa županija na Federaciju, uzurpacija javnih medija, dovela je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini u podređen politički položaj u odnosu na druga dva naroda, i upravo je Rezolucija o BiH pokazala kako se takav trend mora zaustaviti i kako se, promjenom ustava, hrvatskom narodu u BiH mora omogućiti zaštita kolektivnih i pojedinačnih prava.
Ono što nas sve zabrinjava jest šutnja bošnjačkih intelektualaca i umjetnika, tj. izravna potpora obespravljivanju hrvatskog naroda u BiH. Sramotno je da ovakva očigledna i zlonamjerna majorizacija spram hrvatskog naroda u BiH prolazi u tišini bez javnih stajališta nepristranih i istinoljubivih bošnjačkih intelektualaca i umjetnika koji bi trebali podići svoj glas i tražiti za hrvatski narod u potpunosti jednaka prava kakva ima i bošnjački narod.

Nažalost, intelektualci i umjetnici poput Jasmile Žbanić, umjesto da podižu svoj glas protiv biranja hrvatskih predstavnika, da se zalažu da hrvatski narod ima medije na svom jeziku, da imaju pravo na svoju nacionalnu kulturu i svoje nacionalne vrijednosti, postaju glasnogovornici jedne rigidne politike koja podržava aparthejd prema hrvatskom narodu u Federaciji BiH.

Hrvatska država je u najteže vrijeme rata u BiH bošnjačkim intelektualcima i umjetnicima na svom prostoru omogućavala državljanstvo, stalni boravak, javno djelovanje i financirala njihove umjetničke projekte, no oni to nikad nisu prihvatili kao dobronamjernu gestu koja bi dva naroda u Bosni i Hercegovini približila prema uvažavanju i jednakopravnosti, nego su svoj intelektualni i umjetnički utjecaj koristili za kriminaliziranje hrvatskog naroda u BiH.

Nažalost, majorizacija i obespravljenost hrvatskog naroda u BiH danas je toliko očigledna da su to prepoznali i europski parlamentarci, i nemoguće je da nitko od bošnjačkih intelektualaca i umjetnika javno ne progovori kako je takva politika bošnjačke elite iz Sarajeva izrazito neprijateljska prema jednom narodu, i kako nije dobra za konstitutivnost i opstojnost BiH kao zajednice triju naroda.

Proračunata šutnja ili zlonamjerno djelovanje poput slučaja bh. redateljice Jasmile Žbanić prema premijeru RH, Zoranu Milanoviću, trebala je već odavno sučeliti hrvatske intelektualce u Republici Hrvatskoj spram bošnjačkih intelektualaca koji djeluju na relaciji Sarajevo-Zagreb, i koji podižu glas samo za potrebe bošnjačkog naroda, a ne koriste svoje intelektualne potencijale za promicanje istine, što im je, kao intelektualcima, i moralna obveza.
Svakom iole obrazovanom čovjeku, a kamoli umjetniku i intelektualcu, je jasno kako se prosperitet i budućnost jednog naroda ne može graditi na obespravljivanju drugog naroda.
Pozivamo hrvatske intelektualce da, u ime nas hrvatskih branitelja u BiH, javno i izravno upitaju bošnjačke intelektualce i umjetnike kakvo je njihovo mišljenje o biranju hrvatskog člana predsjedništva, zašto Hrvati u BiH ne mogu imati medije na svom, hrvatskom, jeziku, kakav je omjer uposlenih hrvatskih i bošnjačkih predstavnika u zajedničkim tijelima državne uprave, da li bošnjački ministri provode presude Ustavnog suda kao najvišeg sudskog organa, gdje se izravno krše prava hrvatskih branitelja, i na taj način omoguće stvaranje istinite slike o uzrocima i posljedicama izrazito loših odnosa hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH.

S poštovanjem!


KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA