Hrvatsko pitanje i Federacija su krivi za krizu

Prije zadnjih općih izbora Međunarodna krizna grupa objavila je izvještaj o stanju u BiH, gdje je njihov fokus bio potpuno promijenjen u odnosu na prethodne godine. Tu je FBiH vrlo jasno interpretirana kao buduće krizno žarište u BiH, uz veoma precizne formulacije da će se, ako tu ne bude dobro narodima koji su konstitutivni, a manjina su, to znači Hrvatima i Srbima, tenzije stalno reproducirati, rekao je Papić.

Ocijenio je kako je od same izborne noći sve krenulo na način da se jako zaoštrilo prethodno dugo postojeće hrvatsko pitanje, posebno kada se uzme u obzir način izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i najava tko će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prenosi Srna.

- Svima je 2. listopada izgledalo sasvim nemoguće da će netko uspjeti ujediniti dva HDZ-a. Iz čina da ih je netko ujedinio taj netko bi se trebao pitati što se to dogodilo da su se oni ujedinili i programski i na druge načine. Ujedinio ih je SDP BiH svojim potezima, rekao je Papić.

Ocijenivši kako će se politička kriza oslikati na formiranje vlasti na razini BiH, a da se već reflektirala i na Republiku Srpsku, Papić je rekao da rješenje nije u formiranju nacionalnih blokova, ali ni u formiranju vlasti u FBiH bez dvije najveće hrvatske stranke.

- Uskoro neće biti vlasti, ali do ožujka hoće svakako. Ne bih se usudio prognozirati tko će biti u toj koaliciji. Bojim se da će to miješanje karata biti vrlo iracionalno i nema šanse da to netko prognozira, osim ako je dobro obaviješten, a ja to nisam, rekao je Papić.

Podsjetio je da ovo nije prva institucionalna kriza koja se događa poslije izbora.

- Nakon prošlih izbora 2006. godine Vijeće ministara konstituirano je u ožujku 2007. godine. Stoga, ne dramatizujem tu situaciju, mada je ona loša, rekao je Papić.