Hrvatski političari iz BiH: “Nismo branili Hrvatsku”

branitelji, branitelji, registar branitelja, branitelji
...u našoj zemlji, poput Dragana Čovića, Vinka Zorića, Nike Lozančića, Ante Jelavića i drugih. Iako je nemoguće provjeriti radi li se zaista o tim ili pak osobama s istim imenom i prezimenom (zbog nedostatka JMBG-a) iz registra u čiji smo posjed došli, jučer je uslijedila lavina reakcija vodećih hrvatskih političara koji su odbili mogućnost da su tijekom rata kao pripadnici HV-a branili Hrvatsku.

Tako se primjerice na popisu među pola milijuna branitelja nalaze dva Dragana Čovića. Jedan od njih je, kako se navodi, u prekidima od 10. kolovoza 1991. do 20. prosinca 1995. bio pripadnik 156. domobranske pukovnije u Makarskoj, dok je “drugi” Dragan Čović bio pripadnik 111. riječke brigade. No, Čović se jučer ipak suzdržao od bilo kakvih komentara. Osoba po imenom Dragan Vrankić je pak prema navodima iz registra bila pripadnik 116. domobranske pukovnije u Metkoviću i to tijekom nekoliko mjeseci 1993. Jučer je aktualni ministar financija Vrankić odmah demantirao navode da je bio pripadnik navedene postrojbe te da na osnovu toga prima bilo kakve naknade.

Prema objavljenom registru Niko Lozančić je “ratovao” u 128. riječkog brigadi od 12. listopada, pa s prekidima do 5. prosinca 1995. dok je Vinko Zorić bio pripadnik 122. brigade iz Đakova od rujna 1991. uz prekide do kraja lipnja 1996. Zanimljivo, ali Zorić kaže da je moguće da se njegovo ime nalazi u registru, no odbija mogućnost da prima bilo kakvu novčanu naknadu na osnovu toga. Registar sadrži i nekoliko osoba pod imenom Ivan Bagarić, jedan od njih je od prosinca 1990. do kraja lipnja 1996. bio zaposlenik Ministarstva zdravstva, dok su drugi bili pripadnici različitih postrojbi. Ista je situacija i s Antom Jelavićem jer se ovo ime provlači kroz nekoliko postrojbi počevši od 115. brigade iz Imotskog, preko 114. splitske, pa do 116. metkovićke. U registru su i četvorica Rada Bošnjaka, dvoje s imenom Miroslav Ćorić te Zvonko Jurišić koji je također odbio tvrdnje da je sudjelovao u HV-u.

U registru su također navedena imena i Mladena, ali i Jerke Ivankovića, ali Lijanović tvrdi da ni on niti brat nisu bili pripadnici HV-a te ne ostvaruju bilo kakve naknade. Pritom je u izjavi za naš list upozorio kako je neprihvatljivo da visokopozicionirani dužnosnici u BiH s velikim plaćama otimaju kruh hrvatskim braniteljima. Inače, u registru su navedena imena Ivana Prskala, Nevena Tomića, Denisa Lasića i Mije Jelića, Stipe Marića i Gorana Bilića i drugih, ali su Lasić i Marić i izjavi za naš list u potpunosti odbacili mogućnost da se ovdje radi zaista o njima. Marić je dodao kako je za objavu registra, ali samo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. S druge strane mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića, čije ime je također u registru, jučer nismo uspjeli dobiti. Među braniteljima je naveden i stanoviti Mate Bulić kao pripadnik 114. brigade Split, te Domobranske bojne Split, a drugi Mate Bulić kao pripadnik 114. splitske brigade, te kasnije 126. pukovnije domobranske Sinj. No poznati estradnjak u izjavi za naš list kaže kako to nije on, nego je moguće da postoji netko drugi s istim imenom i prezimenom.

Iz HDZ-a 1990. je priopćeno kako dužnosnici ove stranke Božo Ljubić, Martin Raguž, Damir Ljubić i Vinko Zorić ne samo da ne primaju mirovine iz Republike Hrvatske već nemaju niti su imali bilo kakve naknade, na temelju sudjelovanja u ratu, ni iz Hrvatske ni u BiH. Zorić je pak priznao kako je bio hrvatski branitelj i kako je moguće da je naveden u registru branitelja, ali ni on također nema mirovinu.
- Dakle, ako se pronađu neka imena u objavljenom registru hrvatskih branitelja to još ne znači da ti ljudi primaju mirovine ni druge naknade. Štoviše, ako se nađe na nekom popisu neko ime i prezime identično  javnim osobama koje su u fokusu javnosti, to još je znači da se odnosi na te osobe. Više osoba s istim imenima i prezimenima živi u Hrvatskoj i zamjena identiteta je lako moguća, priopćili su iz HDZ-a 1990.

Reagirao je i Ivan Musa, predsjednik HKDU-a čije se ime također spominje u registru te je pritom također odbio mogućnost da dobiva bilo kakva novčana sredstva iz proračuna RH-a, ali i BiH. I Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH, odbio je tvrdnje da se njegovo ime nalazi u registru, kazavši samo kako je bio pripadnik saniteta HVO-a, ali ne i Hrvatske vojske. Mogućnost da se nalaze na ovom popisu jučer su odbili Denis Lasić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar te Stipe Marić, bivši načelnik mostarske općine jugozapad. Iz HDZ-a BiH su se pak suzdržali od komentara na mogućnost da se predsjednik stranke Dragan Čović zaista nalazi u registru branitelja.

Prema našim saznanjima u objavljenom registru branitelja Hrvatske nalazi se i više od 30 000 bošnjačkih imena iz Bosne i Hercegovine, uglavnom s područja općina Bihać, Velika Kladuša, Cazin i Sanski Most, kao i drugih općina Bosanske Krajine, te Dervente i Brčkog. Na popisu branitelja ukupno je oko 100.000 bošnjačkih imena s tim da se u najvećem broju radi o državljanima Hrvatske.
(dnevni list)