Hrvatski branitelji: Otvoreno pismo Predsjedništvu HNS-a BiH

kordinacija udruga, Hrvatski narodni sabor, otvoreno pismo, HNS, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, HNS, otvoreno pismo, županije, Federacija BIH, Hrvatski narodni sabor

...Rezoluciju, Deklaraciju i Odluku o uspostavljanju Glavnog vijeća HNS-a BiH, stvorio preduvjete da pravno, tehnički i organizacijski utemelji hrvatski narodni parlament koji okuplja legalne i legitimne hrvatske predstavnike na svim razinama, i postane vrhovna instanca odlučivanja kada su u pitanju vitalni interesi hrvatskog naroda u BiH.

Godina 2014. je izborna godina kada se na županijskoj razini biraju zastupnici za Parlament FBiH, Dom naroda FBiH, predsjednik i dopredsjednici FBiH, zastupnici i dužnosnici u institucijama Republike Srpske, zastupnici u državnom Parlamentu i državnom Domu naroda, te članovi Predsjedništva BiH. Budući da bi se na općim izborima mogli organizirati i izbori u Mostaru, koji su od vitalnog nacionalnog interesa za Hrvate u BiH, mi, hrvatski branitelji u BiH, želimo ukazati na to kako su ovi izbori, od samostalnosti Bosne i Hercegovine, zasigurno najbitniji događaj za budućnost hrvatskog naroda u BiH, i u sljedećih četiri godine će u mnogome odrediti položaj i sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora BiH u jednoj od svojih točaka definira sljedeće:
„Usuglasiti i pripremiti zajednički nastup svih stranaka članica HNS-a BiH u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutarnjeg stranačkog političkog pluralizma. Također, stranke, članice HNS-a, se obvezuju kako će prilikom konstituiranja vlasti nakon izbora formirati vlast prioritetno od stranaka članica HNS-a na svim razinama gdje za to postoji mogućnost."


Ovakva Deklaracija zasigurno poziva hrvatske predstavnike i domoljube, okupljene u HNS-u BiH, na zajedništvo i davanje prioriteta općim nacionalnim interesima iznad stranačkih i osobnih interesa. Svakom, iole politički upućenom, građaninu Bosne i Hercegovine je jasno kako opći izbori podrazumijevaju odabir kompetentnih političara i političarki koji će preuzeti zakonodavnu i izvršnu vlast u Bosni i Hercegovini, koji moraju imati odgovarajuću stručnu kvalificiranost za zakonodavnu i izvršnu vlast, ali isto tako i posjedovati nacionalnu svijest kako bi znali braniti interese naroda iz kojeg potječu, a koji je danas politički i ustavnopravno podređen spram druga dva naroda.

Zaustaviti majorizaciju i minorizaciju hrvatskog naroda u BiH je prioritetni nacionalni interes, i nitko nema pravo ispred hrvatskog naroda staviti se u službu tuđih i drugačijih interesa, na štetu svog naroda.

Pozivamo Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH da se pridržava dokumenata usvojenih kroz Rezoluciju i Deklaraciju HNS-a BiH, da ozbiljno pristupi izradi elaborata koji će definirati koliko je potrebno budućih političkih dužnosnika na svim razinama u BiH, te da svaka stranka dostavi imena svojih kompetentnih političara koji su stručno i nacionalno sposobni provoditi zacrtane političke ciljeve HNS-a BiH.

Mi, hrvatski branitelji, smatramo kako će HNS BiH polučiti ogromnu potporu hrvatskog biračkog tijela u BiH, znatno više nego bila koja stranka koja bi samostalno ili u koaliciji išla na izbore. Županijski parlamenti, županijske vlade, Federalni parlament, Federalna vlada, institucije Republike Srpske, državni parlament, Vijeće ministara, predsjednici i dopredsjednici Federacije, član Predsjedništva BiH, razne agencije, javna poduzeća na svim razinama, diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine i sve druge institucije koje zahtijevaju stručne i kompetentne ljude, daju dovoljno prostora da veliki rezultat Hrvatskog narodnog sabora BiH, svim obrazovanim domoljubima Bosne i Hercegovine (različitih generacijskih dobi i oba spola) koji podržavaju hrvatsko zajedništvo, usvojenu Deklaraciju i Rezoluciju HNS-a BiH, a uz to imaju potrebne uvjete da predano i angažirano rade za dobrobit svog naroda i Bosne i Hercegovine, može osigurati političke pozicije koje su dobro plaćena politička radna mjesta.

Dana 31. siječnja 2014. godine slijedi naredna sjednica Predsjedništva HNS-a BiH i mi, hrvatski branitelji u BiH, inzistiramo da donesete zajedničku odluku da HNS BiH sa svojim listama izlazi na predstojeće izbore. Nijedna politička stranka ne može stalno uvjetovati Predsjedništvo HNS-a BiH i odugovlačiti njegov rad i pripremu za predstojeće izbore, jer u konačnici hrvatski birači su ti koji će odlučiti tko ih može predstavljati i zastupati.

Rezolucija i Deklaracija HNS-a BiH ozbiljan su nacionalni okvir i politički program hrvatskog naroda u BiH koji su prihvatile sve hrvatske stranke, zastupnici i vijećnici na svim razinama, i koje su oslonjene na hrvatsko biračko tijelo, i dovoljan su razlog da svaka stranka podredi svoje stranačke interese općim nacionalnim interesima, definira kadrovsku političku strukturu za sve projektirane buduće pozicije i pristupi izradi budućih lista i kandidata ispred HNS-a BiH za najviše političke dužnosti koje se biraju na Općim izborima 2014.

Nitko nema pravo svojom političkom neodgovornošću dovesti hrvatski narod u BiH u poziciju da zbog razjedinjenosti gubi glasove, i da mu se ponovno dogodi gubitak hrvatskih političkih pozicija, kao što se dogodilo u Jajcu, Odžaku, Busovači, Vladi Federacije BiH, institucijama Republike Srpske, članu Predsjedništva BiH, predsjedniku Federacije BiH, Domu naroda, parlamentarnim skupštinama, županijskim skupštinama, ministarstvima, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, javnim poduzećima, agencijama, savjetnicima, stručnim suradnicima iz reda hrvatskog naroda, preraspodjeli javnih prihoda, ravnomjernom razvoju područja gdje su Hrvati u većini, socijalnoj i pravnoj zaštiti hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Ova generacija političara hrvatskog naroda u BiH, prema našem dubokom uvjerenju, svojim zajedništvom kroz HNS BiH može zaustaviti negativan trend dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH, te hrvatski narod u BiH ustavno i pravno dovesti u jednakopravan položaj s druga dva naroda i omogućiti Bosni i Hercegovini europski put.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA