Hrvatske će stranke podržati Čovićeva kandidata

Dragan Čović

Predsjednica HSS NHI Ljilja Lovrić je za Bitno izjavila kako nema ništa protiv da HDZ BiH kandidira svoga čovjeka za hrvatskoga člana predsjedništva te da je HSS-NHI spremna razgovarati s ostalim potpisnicama Kreševske deklaracije kako bi se dala eventualna podrška kandidatu HDZ BiH.

''Ne vidim ništa sporno u najavi Dragana Čovića da će HDZ BiH kandidirati svoga čovjeka za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. To je njihovo demokratsko pravo. HDZ BiH jeste najjača hrvatska stranka u BiH, tako da ima pravo kandidirati svoga čovjeka. Mi smo spremni podržati svakoga kandidata koji je obrazovan i neopterećena bilo kakvim aferama'', kazala je Lovrić i dodala kako će na sljedećem sastanku stranaka potpisnica Kreševske deklaracije biti razgovora i o kandidatu za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Veso Vegar glasnogovornik HDZ 1990., je, pak, kazao kako je očito da je HDZ BiH odustala od ranije dogovorenog stajališta da hrvatske stranke u BiH na izbore izađu sa zajedničkim kandidatom za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

''HDZ 1990. će insistirati da hrvatske stranke kandidraju zajedničkog kandidata. Jedino ćemo tako moći pobjediti Željka Komšića koji bi ponovno prijevarom mogao postati hrvatski član Predsjendištva BiH. HDZ BiH ima pravo učiniti što je najavila, no to nije bio dogovor kreševske šestorke'', rekao je Vegar za medije.

Željko Asić, visoko dužnosnik HSP-a BiH izjavio je kako ova stranka nema ništa protiv davanja potpore kandidatu HDZ-a BiH.

''Važno je međutim, da HDZ BiH pristane na poštenu raspodjelu ostalih dužnosti na državnoj razini. Kao najjača stranka oni imaju pravo čak i birati pozicije za sebe, no moraju pristati na dogovor s ostalim strankama kako bi se osigurala zajednička potpora njihovu kandidatu za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH'', rekao je Asić.

Iz HDZ BiH, pak, nije bilo moguće dobiti informaciju o imenu eventualnog kandidata ove stranke za člana Predsjendištva BiH.

Podsjećamo, Dragan Čović je nakon sjednice Predsjendištva HDZ-a BiH u Tuzli izjavio kako će ova stranka ''zasigurno imati svoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH na predstojećim listopadskim izborima''. Čović je izjavio kako se još uvijek ne zna ime potencijalnog kandidata.

fena