Hrvatske braniteljske udruge pozivaju na hrvatsko jedinstvo nakon izbora

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,
...koaliciju te su osudili najave ulaska u vlast hrvatskih stranaka koje nisu dobile većinsku potporu toga naroda. U priopćenju ističe se kako su bile pogubne posljedice vlasti tzv. Alijanse i Platforme na razini federalnog entiteta koje je u zadnje četiri godine uspostavio SDP BiH i SDA uz pomoć marginalnih hrvatskih stranaka HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak braće Lijanovića, a u kojima nisu bile stranke kojima su Hrvati dali većinsku potporu.

"Pozivamo sve stranke kojima hrvatski glasači na predstojećim izborima dadu povjerenje da bezuvjetno uđu u koaliciju pod vodstvom stranke ili koalicije koja na odgovarajućoj razini dobije najveću potporu hrvatskih birača a sve s ciljem omogućavanja realizacije izborne volje hrvatskih birača", navodi se u pozivu koji su potpisali čelnici HVIDRA-e, dragovoljaca i veterana, specijalne policije, obitelji poginulih branitelja i drugih udruga HVO-a.

Osudili su sve hrvatske stranke koje su do sada, ali i planove onih koje kane zauzeti pozicije u vlasti bez većinske izborne volje hrvatskog naroda tvrdeći da na taj način nanose "štetu i sramotu hrvatskom narodu, a posebno hrvatskim braniteljima te pri tome kriminaliziraju Domovinski rat i krivotvore povijest".

Kako javlja HINA, čelnici udruga Domovinskog rata poduprli su na skorašnjim izborima stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH koji predvodi HDZ BiH.

Vodeće hrvatske stranke, udruge, predstavnici kulturnog i javnog života Hrvata u BiH prigovaraju zbog toga što je u posljednja dva mandata voljom bošnjačkih birača i stranaka za člana BiH Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda izabran Željko Komšić, te što su u zadnje četiri godine u ime Hrvata u vladi Federacije bile stranke koje su imale minornu potporu hrvatskih birača.