Hrvatska staje ukraj kupnji lijekova preko interneta, hoće li i BiH?

Hrvatska staje ukraj kupnji lijekova preko interneta, hoće li i BiH?
Podrijetlo lijekova

Predsjednica Upravnoga odbora Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova Maja Drašković rekla je kako će skeniranjem 2D koda farmaceuti, odnosno djelatnici u ljekarnama provjeriti podrijetlo lijekova u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova. Ukratko, od sad će svaka kutija imati jedinstveni kod poput otiska prsta pa će se prilikom kupnje svaka kutija morati skenirati posebno. Po novom, svaka kutija morat će imati i zaštitu od otvaranja. Ako je zaštita oštećena, i to će biti znak za uzbunu. Ova praksa uobičajena je u većini zemalja Europske unije, a za očekivati je da se inicijativa za njezinu primjenu pokrene i u Bosni i Hercegovini. Naime, u ovoj zemlji preko raznih oglasa prodaja lijekova sumnjivog podrijetla i sastava prisutna je već dugi niz godina. Samo tijekom prošle godine djelatnici Uprave za neizravno oporezivanje BiH oduzeli su lijekova i medicinske opreme u vrijednosti 32.000 konvertibilnih maraka. Riječ je o lijekovima koji su u Bosnu i Hercegovinu uvezeni nelegalnim putem. Godinu ranije na području BiH provedena je akcija "Pangea X", a cilj je bio borba protiv ilegalne prodaje lijekova na internetu i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava. Tom prilikom zaplijenjeni su lijekovi i preparati u vrijednosti od gotovo 10.000 dolara.

Podrijetlo preparata

Navedeni preparati podrijetlom su najčešće iz Kine, Indije, Srbije, Turske i Belgije. Na ovaj problem već nekoliko puta upozorili su iz Agencije za lijekove BiH. Aleksandar Zolak, ravnatelj ove Agencije, potvrdio je ranije za medije da na bh. tržištu ima spornih lijekova koji ulaze ilegalnim putem. - Sporni lijekovi ulaze na tržište BiH ilegalno, odnosno, nisu u legalnom lancu distribucije koja je pod nadzorom Agencije. Agencija ima mehanizme izricati sankcije veletrgovcima koji se bave uvozom krivotvorenih lijekova, ali do sada smo imali samo jedan takav slučaj, i to prije tri godine. Nažalost, nemamo mehanizme kojima bismo zaustavili ilegalni uvoz, odnosno prodaju krivotvorenih lijekova pojedinaca koji to danas rade preko interneta - ističe Zolak.

Kako bi se uspostavio učinkovit mehanizam suspenzije krivotvorenih lijekova pojedinaca, odnosno ilegalnih distributera, potrebno je učinkovito zajedničko djelovanje policijskih agencija, Uprave za neizravno oporezivanje i Agencije za lijekove i medicinska sredstva - zaključio je Zolak.

vecernji.ba