Hrvatska podržava BiH s tri konstitutivna naroda, moramo voditi računa o Hrvatima izvan domovine!

"Vlada Hrvatske u ovom slučaju mora posebno voditi računa o Hrvatima izvan domovine i to je naša ustavna obveza. Razgovarali smo o tome kako Hrvatska još može pomoći BiH, vodeći računa o njenom suverenitetu", rekla je Kosor novinarima u Zagrebu.

Kosor je ponovila čvrstu i prijateljsku podršku Hrvatske euroatlantskom putu BiH, napominjući da je to dokazano više puta i navodeći prošlogodišnji primjer kada je BiH predan prevod pravne stečevine EU.

"To je stvarni dokaz naše potpore, jer je prevod pravne stečevine nešto što je i dar, ali i potpora tom euroatlantskom putu. Smatramo da ćemo kao 28. članica EU na poseban način, kao prvi susjed BiH, moći poduprijeti BiH na njenom europskom putu, da će i mehanizmi i mogućnosti biti dodatno ojačani", dodala je Kosor.

Ona je navela da bi Hrvatska do kraja lipnja trebala završiti pregovore s EU i nakon toga potpisati pristupni ugovor, te održati referendum.

Govoreći o gospodarskoj suradnji Hrvatske i BiH, Kosor je konstatirala da je prošle godine, uprkos krizi, zabilježen rast suradnje od šest posto, te izrazila nadu da će 2011. godina biti bolja.

Ona je dodala da je tijekom sastanka s članovima Predsjedništva BiH bilo riječi i o zajedničkom izlasku na treće tržište.

Navodeći da je jedna od tema sastanka bio i Tihomir Purda, Kosor je istakla da "ni na koji način, nitko ni u jednoj zemlji ne može utjecati i vršiti bilo kakav pritisak na pravosudne institucije".

Ona je ponovila da su pravosudne institucije Hrvatske utvrdile da Purda nije kriv i izrazila uvjerenje da će pravosudne istitucije BiH uzeti u obzir tu činjenicu, bez namjere da se utječe na bilo koga.

Kosor je rekla da je Hrvatsku zainteresirana za sporazum s BiH o dvojnom državljanstvu i da se pruža prilika da razgovori o tome budu nastavljeni i to pitanje brže riješeno.

Ona je dodala da je zadovoljna razgovorima s članovima Predsjedništva BiH, koji će biti nastavljeni na radnom ručku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović, koji borave u dvodnevnoj posjeti Zagrebu, jučer su se sastali s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, a jutros i s predsjednikom Sabora Lukom Bebićemč

srna/Photo: Reuters