Hrvatska odlučila: Nuklearni otpad šalje na granicu s BiH

Hrvatska odlučila: Nuklearni otpad šalje na granicu s BiH

Kako neslužbeno doznaje Express.hr, Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. 

Iako za pripremu i gradnju odlagališta imamo još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak niti studija utjecaja na okoliš, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada. 

Nije, što će biti najveći problem, postignut niti konsenzus s lokalnim stanovništvom i s BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.

Slovenci zagovaraju hrvatski ulazak u projekt Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bh. prosvjed. Hrvatska i Slovenija imaju obvezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti 2023. godine. Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. No, Hrvatska ih odbija, pa će, po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

 "Pa nema još niti studije utjecaja na okoliš za mikrolokaciju, ključnog dokumenta. Nakon toga treba ići tek glavni projekt i građevinska dozvola, javno nadmetanje za izvođača pa tek radovi. Je li realno, na kraju 2019., sve to napraviti do 2023.", retoričko je pitanje Nikole Arbutine, načelnika Općine Dvor podno Čerkezovca, u kojoj se protive dolasku otpada. 

"Nije lijepo sirotinju kupovati novcem", odgovara načelnik na pitanje bi li milijun eura bila dovoljna naknada stanovnicima.