Hrvatska nije agresor, zapravo je spasila BiH

...na čelu sa Jadrankom Prlićem, bila bi vrlo opasna za Hrvatski narod, izjavio je Marjan Bošnjak iz stranke Jedino Hrvatska za portal Dnevno.hr.

Bošnjak se osvrnuo na izjavu koju je odvjetnik Ante Nobilo dao za Agenciju Anadolija, i poručio da je Hrvatska vršila agresiju na BiH.

Bošnjak je svoj stav obrazložio činjenicom da svi mi dobro znamo kako Hrvatska nije bila agresor u BiH.

- Dapače, nakon Splitskih i Washingtonskih sporazuma Izetbegović i Tuđman su stvorili savez, znajući da smo primili na stotine tisuća izbjeglica iz BiH, te znajući da je gotovo sve išlo izvan Hrvatske, te znajući da bez glasa Hrvata u BiH referendum o samostalnosti ne bi prošao. Da nismo bili za to oni ne bi mogli biti samostalni, usto, bili smo prijateljski raspoloženi prema njima, unatoč tome kaj su izbili lokalni sukobi. Generalno, BiH nije imala boljih prijatelja od Hrvatske.

'Hrvatska je zapravo spasila BiH'

Napomenuo je da će odluka ispolitiziranog Haaškog suda samo baciti mrlju na sve to. Na pitanje što misli pod 'ispolitiziranim' odgovorio je:

- Nije to samo moje, već generalno mišljenje, i to većine hrvatskih komentatora. Haaški sud nije niti digla optužnice samo po kriteriju pravosuđa, već su ih Carla del Ponte i drugi dizali prema političkom ključu. Cilj je bio da se izravna krivnja, i da svi podjednako budemo krivi, te je u mnogočemu rad Haaškog suda bio u funkciji međunarodne politike. Nekome je stalo do toga da se Hrvatsku implicira kao možebitnog agresora u BiH, a istina je suprotna - Hrvatska je kapom i šakom pomagala BiH, od zbrinjavanja izbjeglica, logistike, naoružanja. Uvjeren sam da će svi objektivni povjesničari gledati širi kontekst, a to je da je Hrvatska spasila BiH.

Nije objektivno suditi nam za agresiju

Da nije bilo oluje Bihać bi bio uništen, i bio bi masakr ko u Srebrenici, uvjeren je Bošnjak, te dodaje da tragom toga nije objektivno nama nama suditi za agresiju.

- Vidjeli ste da je čak i bivša haška glasnogovornica Florence Hartman rekla da su pokretali procese prema političkim kriterijima. Velika je to opasnost za hrvatsku, žele nam natovariti osjećaj krivnje da smo mi krivi, a vodili smo defenzivan rat. Sa strepnjom očekujem Haašku odluku, čak i ako bude negativna. Vidimo iz prošlosti da je taj sud često donosio katastrofalno loše i pogrešne presude, primjer je slučaj Gotovina. U prvostupanjskoj presudi događa se svašta - završio je Bošnjak.