Hrvatska i BiH surađuju na osposobljavanju Save za plovidbu

sava, Hrvatska, BIH

Hrvatska i Bosna i Hercegovina nastavljaju uspješno provoditi projekt obnove riječnog prometa na Savi, a za njegov uspjeh izravno je zainteresirana i Europska unija, kazali su u četvrtak u Banja Luci članovi Međudržavnog povjerenstva za praćenje i provedbu ugovora Hrvatske i BiH o plovidbi plovnim putovima unutarnjih voda.

Član povjerenstva Janko Benardić najavio je kako bi do 2012. godine trebala biti dobivena građevinska dozvola za cjelokupni projekt plovidbe Savom od Beograda do Siska u dužini od 594 kilometra.

Dovršetak cijelog projekta očekuje se pak do 2016. godine.

"U proceduri je dovršetak ugovora i sa Srbijom i očekujemo slične projekte i na Dunavu a u praksi već imamo i slične projekte s Mađarskom", kazao je Benardić.

Hrvatska će, kako je najavljeno, sredstvima iz IPA fondova financirati i osposobljavanje Save za četvrtu klasu plovnosti, a sve što se u to investira Benardić cijeni iznimno značajnim podsjećajući kako se i u Europskoj uniji sve više inzistira na korištenju plovnih putova pri transportu robe.

Hrvatska i BiH u cijelosti su završile i označavanje plovnog puta od Siska do Bosanskog Broda, što je od velikog značenja za tamošnju rafineriju nafte.

Tajnik Ministarstva transporta i komunikacija BiH Nikola Šego je potvrdio kako su tijekom sastanka u Banja Luci usuglašene potankosti o načinu održavanja ovog dijela plovnog puta kojim se već transportiraju naftne prerađevine iz brodske rafinerije.

hina