Hrvatima u BiH ostaje pravo glasa

Da se Ustav mijenja u užem okviru od planiranog predložio je predsjednik Odbora Vladimir Šeks, a za takav prijedlog glasovalo je sedam zastupnika iz vladajuće većine, dok je protiv bilo troje oporbenjaka.
Različita gledišta

Šeks je obrazložio da je paritetna radna skupina u Saboru usuglasila više od 90 posto rješenja koja su predlagali Vlada i skupina oporbenih zastupnika, no da se na kraju pokazalo kako nije moguć kompromis oko pitanja glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. Oporba je, naime, ostala pri stavu da bi dijaspori trebalo omogućiti glasovanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dok je HDZ ustrajao u tumačenju da to pitanje ne treba rješavati Ustavom, nego kroz izborno zakonodavstvo.
HDZ-ovci su odbacili tumačenje oporbe da se svođenjem ustavnih promjena na “europski dio” pokušava majorizirati Odbor te izvršiti pritisak na oporbu. Glasovanje dijaspore opet se pokazuje kako rak-rana u pregovorima vlasti i oporbe, kao što je bilo i na posljednja dva sastanka šefova najjačih hrvatskih stranaka.

Dvotrećinska većina


Iako se tijekom tih pregovara dalo naslutiti kako je Vlada spremna na trgovinu, te su se predlagala raznorazna rješenja, čini se kako glasovanje dijaspore neće doći u pitanje. Međutim, u ovom kontekstu važno je naglasiti da se ustavne promjene ne mogu donijeti bez dvotrećinske većine, što u prijevodu znači da će pored vladajuće koalicije ruke za ovaj prijedlog morati podignuti i dio oporbe. Ipak, Šeks ne vjeruje najavama oporbe da neće pristati na uže ustavne promjene, te smatra kako je riječ o blefu SDP-a, poput onoga kod ratifikacije sporazuma sa Slovenijom ili tvrdnje da neće glasovati za ulazak u NATO bez referenduma. Radili se stvarno o blefu, ili će glasovanje dijaspore produbiti jaz između vladajućih i oporbe vidjet će se na jednoj od idućih sjednica Sabora RH.

Piše: Dragan Bradvica