Hrvatima u BiH ipak ostaje pravo glasa

hrvati bih, glasovanje, dijaspora, glasovanje, Hrvatska

...razgovora o ustavnim promjenama i kada su Hrvati najslabiji politički čimbenik u našoj zemlji. Okretanje leđa Zagreba Mostaru počelo je prijedlogom zakona o prebivalištu, kojim se Hrvatima u BiH ukida dvojno prebivalište, što je u našoj zemlji dočekano “na nož”. Ipak, s tog zakona je skinuta oznaka hitno, te je on skinut s dnevnog reda sjednice Sabora, što će na neko vrijeme odgoditi njegovu primjenu.  
Pravo glasa

Kako se Hrvatska uvelike priprema za ustavne promjene, posljednjih tjedana sve se češće na tapetu nalazio i status dijaspore. Prema prvobitnim prijedlozima, dijaspora bi gubila sva moguća prava osim dvojnog državljanstva. Ipak, nakon brojnih konzultacija stranaka u vlasti i oporbi, čini se kako su ipak odlučili “stati na loptu”. Tako je iz SDP-a, koji je najviše inzistirao na ukidanju prava glasa dijaspore, donio modificirani prijedlog koji će, prema našim izvorima, prihvatiti i vladajuće strukture. Taj prijedlog omogućava da se hrvatskim građanima izvan Hrvatske ne oduzima pravo glasa, ali istodobno ne bi ni dopustio da glasovi iz dijaspore presuđuju o hrvatskoj Vladi. Na taj način ipak se našlo kompromisno rješenje, koje bi moglo zadovoljiti obje strane, jer tim potezom Zagreb pokazuje kako se nije odrekao Hrvata u BiH.

Ustavne promjene

Nakon svih prepucavanja oko statusa Hrvata u BiH, mnoge stvari i dalje su nejasne običnim građanima. Što se tiče zakona o prebivalištu, on će najvjerojatnije biti odgođen na neko vrijeme kako bi se ipak sagledale sve negativne i pozitivne strane tog prijedloga. I iz tih poteza hrvatskih vlasti jasno je kako je HDZ reagirao impulzivno nakon uvjerljivog gubitka glasačkog tijela u BiH na predsjedničkim izborima.
“HDZ je po prvi puta na izborima doživio da ljudi u Hercegovini nisu glasovali za njihovog kandidata. To je prvi put da to sunce nije ogrijalo HDZ. Zato treba biti iskren pa priznati koliko smo zaista pravedni prema Hrvatima u BiH i je li uredu da im preko noći oduzmemo prava koja smo im davali zaobilaznim putem“, smatra Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. Prema tome, čini se kako će Hrvatska ići korak po korak u regulaciji svojih zakonskih odredaba, a ne da se Hrvatima u BiH preko noći oduzmu sva prava koja su imali proteklih 15 godina. Što se tiče ustavnih promjena, jasno je kako one ipak neće zaobići dijasporu, te će se njihova prava uvelike regulirati. Tako će razna socijalna davanja (porodiljine naknade, naknade sa zavoda za zapošljavanje…) s vremenom biti ukinuta, te će se “očistiti” birački popisi, kako više ne bi dolazilo do malverzacija. Sve to jasna je poruka hrvatskih vlasti Hrvatima u BiH – svoja prava trebaju tražiti u svojoj zemlji a ne stvarati iluzije da su dio Hrvatske.  

Negativne posljedice

Sve hrvatske stranke u BiH jednoglasne su u ocijeni kako najnovija previranja u Hrvatskoj mogu imati katastrofalne posljedice za Hrvate u BiH. Naime, ako uzmemo u obzir činjenicu da prema nekim procjenama oko 90.000 Hrvata iz BiH ima dvojno prebivalište, to bi moglo dovesti do “papirnatog iseljavanja” značajnog broja Hrvata iz naše zemlje. To bi značilo da bi oni bili izbrisani s biračkih popisa u BiH, što bi dodatno oslabilo ionako težak položaj Hrvata u BiH. Osim toga, ne treba zanemariti i činjenicu kako se veliki broj njih osjeća izdanima od Hrvatske, koja im je zbog svojih interesa “okrenula leđa”.

Potpora stranaka


Kako je kod donošenja ustavnih promjena potrebna dvotrećinska potpora zastupnika Hrvatskog sabora, jasno je kako će u taj proces morati biti uključen velik broj stranaka. Ipak, kako sada stvari stoje na hrvatskoj političkoj sceni, neće biti prevelikih turbulencija kod usuglašavanja stavova, jer i vlast i oporba imaju samo jedan cilj – ulazak u Europsku uniju u što kraćem roku.

dnevni list