Hrvati žrtve rata u BiH su potpuno zaboravljeni

šestorka iz haaga
Kolega Branimir Farkaš, koji prati završetak iznošenja žalbi, javlja kako je haški sud je 2014. pustio Vojislava Šešelja na slobodu iz humanitarnih razloga - jer su govorili da je u terminalnoj fazi raka, a 2016. on je oslobođen u pravomoćnoj presudi. Dodao je kako su svo to vrijeme bosanskohercegovački Hrvati, njih većina, proveli ovdje, nakon prvostupanjske presude, čekajući onu pravomoćnu presudu i čekati će je do studenoga - biti će to 13 godina otkako su se predali.
Ovo je život na čekanju sa jednom vrlo ružnom presudom, provstupanjskom koja je nepravomoćna, i sada još 6 mjeseci čekati do konačne presude, rekla je za Dnevnik 3 Nika Pinter, odvjetnica Slobodana Praljka.

Istaknula je kako nije cijelo hrvatsko rukovodstvo optuženo, već je samo napomenuto da je predsjednik Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko - da su bili pripadnici udruženog zločinačkog pothvata, ali nisu suđeni u ovoj presudi. Ali Hrvatska je mogla na samome početku, jer je optužnica bila vrlo ozbiljna, vrlo širokog teritorijalnog opsega, pomoći na način da osigura obranama još bolje vještake nego što su ih obrane našle, još bolje svjedoke, možda pomoći na način da pribave dokumente do kojih nismo mogli doći, dodaje Pinter.

Komentirajući kako postoje stotine optužnica protiv vojnika i zapovjednika HVO-a koje samo čekaju da ova presuda postane pravomoćna, izjavila je kako ne zna da ima stotine optužnica, samo zna da je već veliki broj pripadnika HVO-a pod postupkom. U nekim se postupcima tužilaštvo pozivalo na ovu nepravomoćnu presudu što nije u redu jer još ne znamo točno kakav će biti definitivan pravorijek, a čeka ih da se suoče sa raspravom i da iznesu činjenice. Istaknula je kako nitko od pripadnika od HVO-a tko je u Hrvatskoj nije pobjegao jer ne želi odgovarati, već samo zato što žele da imaju pravedan postupak koji u BiH nemaju.

Na pitanje je li haaški sud zaboravio 2000 ubijenih Hrvata i desetke tisuća raseljenih, smatra kako su Hrvati žrtve rata u BiH ovdje zaboravljeni potpuno. Ali bojim se da su zaboravljeni i u BiH, da su žrtve Hrvata potpuno zaboravljene, kao da ih nije bilo, dodala je.

HRT.HR