Hrvati u Gradačcu totalno diskriminirani

HDZ BiH, hrvati bih, sud, Mostar, ratni zločin, ratni zločin, crna kronika, Oliver Knezović, neredi Široki Brijeg, Horde zla, Dražen Mikulić, ratni zločin, crna kronika, Vjekoslav Galić, Živko Budimir, Željko Asić, Zulfikar, ratni zločin, Trusina, Mile Vidović, crna kronika, Ranko Trivunović, ratni zločin, crna kronika, Trusina, vehabije, veleposlanstvo, Mevlid Jašarević, Amila Sabljić, Enes Muslić, ivan zelenika, sud bih, pritvor, uskok, ofsajd, sud, crna kronika, crna kronika, droga

"Ovakva odluka Općinskog vijeća, kojoj su zajednički kumovale SDP i SDA, samo je nastavak neustavnih radnji započetih na prošlogodišnjoj konstituirajućoj sjednici kada je umjesto Hrvata za predsjedavajućeg vijeća neustavno izabran kandidat iz reda bošnjačkog naroda", navodi se u priopćenju OO HDZ-a Gradačac.
 
Iz ove stranke isitču kako su u posljednju godinu dana kontinuirano upozoravali domaće i međunarodne čimbenike na  kršenje Ustava, Izbornog zakon, mnogih deklaracija o zaštiti ljudskih i građanskih  prava čiji je potpisnik i BiH, te na sustavnu diskriminaciju prilikom upošljavanja Hrvata u Gradačcu.
 
"Naši apeli upućeni predstavnicima općinskih vlasti, Tuzlanske županije, Federacije BiH i BiH, Ustavnom sudu kao i visokom predstavniku i njegovom zamjeniku te šefu misije OESS-a u BiH ostali su 'mrtvo slovo na papiru'. Njihova šutnja i neučinkovitost imali su za posljedicu da se diskriminacija i kršenje Ustava ove zemlje na štetu hrvatskog puka u Gradačcu kontinuirano nastavi te izravno utječe i na aneks 7. Daytonskog mirovnog sporazuma", stoji u priopćenju.
 
Takve tvrdnje u gradačačkom HDZ-u potkrepljuju činjenicom da su prije godinu dana u općinskom organu uprave imali uposlenog svega jednog Hrvata, a da danas tamo nema niti jednog.
 
"Identična slika je na rukovodim mjestima u Policiji, Civilnoj zaštiti te svim drugim javnim poduzećima i ustanovama ove općine. Tamo za Hrvate nema mjesta niti ima naznaka da će ih u dogledno vrijeme i biti. Stoga nije iznenađujuće da sve više povratničkih hrvatskih obitelji napuštaju ili imaju namjeru zauvijek napustiti svoja stoljetna ognjišta u općini Gradačac", ističu u OO HDZ-a Gradačac.
 
U OO HDZ naglašavaju da njihovi dosadašnji apeli upućeni domaćim i međunarodnim institucijama u BiH nisu imali efekta te će stoga o nepoštivanju ustavnih načela i sustavnoj diskriminaciji Hrvata u općini Gradačac upoznati nadležne institucije i zatražiti njihovu pomoć izvan BiH.
 
"Ponovo pozivamo Međunarodnog predstavnika u BiH Inzka da nam pomogne, da iskoristi svoje ovlasti i napokon reagira kako bi se u Gradačcu ispoštovao Ustav ove zemlje jer očito da Ustavni sud FBiH to nema namjeru učiniti.

Također pozivamo šefa misije OESS-a u BiH Robinssa i Središnje izborno povjerenstvo BiH da osiguraju dosljednu  primjenu Izbornog zakona BiH i osiguraju sastav Lokalnog izbornog povjerenstva Gradačac kako to nalaže Izborni zakon BiH", navode u gradačačkom HDZ-u.
 
"Nije li ovo prava slika u stanja u kojem se nalaze Hrvati u Federaciji BiH, gdje se njihovi predstavnici također često preglasavaju od strane većinskog  bošnjačkog naroda", zaključili su u gradačačkom HDZ-u.

fena