Hrvati u BiH stjerani u kut, spas je u svehrvatskoj koaliciji

Velik broj građana hrvatske nacionalnosti se pita zašto to onda ne bi moglo funkcionirati i kod Hrvata u BiH. Istraživanje Večernjega lista koje je nedavno provedeno pokazalo je da čak 88,4 posto ispitanika daje potporu velikoj hrvatskoj koaliciji u koju bi ušle tri najutjecajnije hrvatske stranke: HDZ BiH, HDZ 1990 i HSP. Velike koalicije svojstvene su, prije svega, zapadnoj civilizaciji. Po cijeloj zapadnoj Europi formirane su tijekom 20., ali i 21. stoljeća, piše večernji list.

Rezovi i reforme

U pravilu se osnivaju u kriznim vremenima, ratu, ustavnoj ili ekonomskoj krizi, ukoliko je potreban širi društveni konsenzus za velike rezove i reforme, ukoliko nije moguće formirati vlast bez dviju najvećih stranaka ili pak ukoliko se želi iz sudjelovanja u vlasti isključiti ekstremističke stranke. I puno ljući protivnici od dva HDZ-a, kao što su britanski konzervativci i laburisti, nekoliko puta su formirali velike koalicije.

One su kod Britanaca poglavito vezane za ratna i poratna vremena. I sam Winston Churchill se nalazi na čelu velike koalicijske vlade. I Njemačka je puna takvih slučajeva gdje su dva velika rivala SPD – socijaldemokrati i CDU/CSU – demokršćani u nekoliko navrata stvarali velike koalicije. Posljednja je bila ona iz 2009. na čijem čelu se nalazila Angela Merkel.

Protiv komunista

Nizozemci su svoju veliku koaliciju formirali kako bi se provele suštinske socijalne reforme. Kanađani su stvarali veliku koaliciju za vrijeme ustroja države kako bi se pronašao što širi konsenzus svih Kanađana. U Austriji dvije najjače stranke - Pučka i Socijaldemokratska - nekoliko puta su koalirale kako na vlast ne bi došli krajnji desničari i ljevičari. I Izraelci su skloni velikim koalicijama. Leh Walensa je nakon sloma komunizma u Poljskoj oformio veliku koaliciju u kojoj su se našli Solidarnost, radnička, demokratska i seljačka stranka. I Hrvatima u BiH najbliži susjed Hrvatska je tijekom 1 991.-92. godine imala svoju veliku koaliciju pretočenu u Vladu nacionalnog jedinstva u koju je Franjo Tuđman kao apsolutni pobjednik izbora pozvao i Budišine liberale, Savkine narodnjake i Račanove socijaldemokrate.

Prepreka foteljaši

Tadašnji potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva dr. Zdravko Tomac upravo je nedavno u izjavi za Večernjak rekao kako je Vlada nacionalnog jedinstva u značajnoj mjeri doprinijela što bržem međunarodnom priznanju Hrvatske. U svakom od navedenih primjera bilo je velikih otpora sklapanju takvih koalicija. Upravo su stranački foteljaši bili njihovi najveći protivnici bez obzira što bi cijena mogla biti katastrofalna. Dragan Čović i Božo Ljubić vjerojatno se i u svojim redovima susreću s takvim problemima. Hrvati u BiH su potpuno stjerani u kut. To je dovelo do širokog konsenzusa lijevih i desnih i Hrvata Posavine, Hercegovine i Bosne.

No jasno je da samo velika hrvatska koalicija može biti ravnopravan subjekt sa srpskim i bošnjačkim partnerima u raspodjeli vlasti ali i u budućim pregovorima oko donošenja novog ustava. U suprotnom, i dalje će biti lak plijen Sarajeva i Banjaluke.