Hrvati u BiH podijeljeni između dva bloka

HDZ 1990, Hrvati u BIH, hrvati bih, bh. hrvati
Istraživanje je provedeno u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Goraždu, Livnu, Širokom Brijegu, Travniku, Orašju, Bihaću, na 1000 anketiranih građana koji su izabrani slučajnim uzorkom. Istraživanje je provedeno telefonski.

Podijeljenost građana

Provedenim istraživanjem vidljiva je velika podijeljenost među hrvatskim biračkim tijelom. Naime, čini se kako će se velika borba voditi između sve izvijenije koalicije HDZ-a 1990. i HSP-a, s jedne strane i HDZ-a BiH, s druge. U svim županijama s hrvatskom većinom vlada poprilična izjednačenost između navedenih političkih opcija, iako nešto veću prednost uživaju HDZ 1990. i HSP. Osim toga, spomenimo kako Narodna stranka Radom za boljitak ima vrlo dobru potporu građana te je jedina stranka koja u svakoj županiji ima solidnu potporu. Slična situacija je i u većinski bošnjačkim županijama, gdje će mrtvu utrku voditi SDA i SBiH, iako za sada nešto veću prednost ima SBiH. Iako su građani u velikom broju slučajeva razočarani dosadašnjim načinom vođenja države, simptomatično je kako i dalje svoju potporu daju istim strankama, dok oporbeni SDP u rijetko kojoj županiji ima značajniju potporu

Stanju u županijama

Kada gledamo po županijama, HDZ 1990. najveću potporu ima u HBŽ-u s 32,6 posto te u PŽ-u s 28,9 posto. HDZ BiH najveću potporu ima u ZHŽ-u s 30,6 posto i HNŽ-u s 25,5 posto potpore građana. SDA najbolje stoji u Sarajevskoj županiji s 36,6 posto i u Tuzlanskoj s 35,1 posto. Što se tiče SBiH-a, oni su uvjerljivu pobjedu, prema našoj anketi, odnijeli u USŽ-u sa 60,9 posto te u ZDŽ-u s 41,1 posto. Prema našem istraživanju, SDP vodi u SBŽ-u 29,7 posto a dobar rezultat ima i u Sarajevskoj županiji s 27,7 posto potpore građana. Kako predizborna kampanja i borba za glasove tek treba početi, vjerojatno će se u idućih devet mjeseci i raspoloženje birača mijenjati. I u idućem razdoblju do izbora Dnevni list će raditi slična istraživanja, no građani će svoj konačan odgovor reći u listopadu ove godine.


MOSTAR – HERCEGOVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA


Anketirani građani u HNŽ-u podijeljeni su između dva hrvatska bloka, HDZ-a 1990.  i HSP-a (Đapić-dr.Jurišić) s jedne i HDZ-a BiH s druge strane.  U ovoj županiji značajan postotak, prema našem istraživanju, dobio je i SDA, kao i Narodna stranka Radom za boljitak za koju bi glasovalo 16,5 posto anketiranih građana.

Najveći broj anketiranih građana HNŽ-a podijeljeno je između hrvatskog bloka stranaka HDZ-a 1990. i HSP-a te HDZ-a BiH. Naime, već je najavljeno kako će na parlamentarne izbore izaći koalicija dviju navedenih stranaka zajedno s HZHB-om i HNZ-om, koje čini se imaju značajnu potporu biračkog tijela u HNŽ-u. Veliku potporu građana u ovoj županiji uživa i SDA s 20,9 posto.  

HDZ BiH                        26 posto
HDZ 1990.                      11,4 posto
HSP                                 11,8 posto
SDA                                20,9 posto
SBiH                               8,6 posto
SDP                                 4,8 posto  
NSRZB                            16,5 posto

ŠIROKI BRIJEG – ZAPADNOHERCEGOVAČKA ŽUPANIJA


I u ZHŽ-u veliku potporu građana uživaju HDZ 1990. i HSP, koje zajedno imaju čak 47,6 posto potpore birača. Isto tako, HDZ BiH s 30,6 posto i Narodna stanka Radom za boljitak s 20,4 posto također imaju značajnu potporu biračkog tijela. Što se tiče ostalih stranaka, prema anketiranim građanima ZHŽ-a, neće ostvariti gotovo nikakav rezultat na predstojećim izborima u našoj zemlji.

HDZ BiH                         30,6 posto                      
HDZ 1990.                      22,9 posto
HSP                                 24,7 posto
SDA                                 0 posto
SBiH                                0 posto
SDP                                 1,4 posto
NSRZB                            20,4 posto

ORAŠJE – POSAVSKA ŽUPANIJA

HDZ 1990., sudeći prema našem istraživanju, najbolje stoji u Posavskoj županiji. Iza njih značajnu potporu uživa i HDZ BiH i HSP, dok su ostale stranke ipak imaju nešto manju potporu. Građani ove županije nadaju se kako će predstojeći izbori našoj zemlji donijeti određeno poboljšanje stanja, koje je nužno kako bi zemlja prebrodila financijsku krizu te krenula uzlaznom putanjom.

HDZ BiH                        21,7 posto
HDZ 1990.                       28,9 posto
HSP                                  12,2 posto
SDA                                 13,9 posto
SBiH                                 4,5 posto
SDP                                  8,2 posto
NSRZB                             10,6 posto

LIVNO – HERCEGBOSANSKA ŽUPANIJA

Da su danas opći izbori u BiH, pobjedu u HBŽ-u odnijela bi koalicija HDZ-a 1990. i HSP-a, koja imaju značajnu potporu anketiranih građana ove županije. Prema njima, upravo ove dvije stranke mogu pokrenuti neke stvari nabolje, kako bi se poštivala puna jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata, kao i ostalih naroda u BiH. Osim toga, oni naglašavaju kako bi se svi trebali ponajviše okrenuti gospodarskom razvoju.

HDZ BiH                         26,2 posto
HDZ 1990.                       32,6 posto
HSP                                  16,4 posto
SDA                                 7,9 posto
SBiH                                1,3 posto
SDP                                  1,3 posto
NSRZB                            14,3 posto

TRAVNIK – SREDNJOBOSANSKA ŽUPANIJA

Prema istraživanju našeg lista, najveću potporu u SBŽ-u ima SDP. Sve ostale stranke dobile su manju potporu, iako HDZ 1990., HSP i HDZ BiH ipak imaju dosta veću potporu u odnosu na ostale stranke. Isto tako, Narodna stranka Radom za boljitak ima solidnu potporu od 10,7 posto građana SBŽ-a. Slično kao i u ostalim dijelovima BiH, građani očekuju da naša zemlja nakon ovih izbora krene uzlazom putanjom.

HDZ BiH                         21,7 posto
HDZ 1990.                       14,9 posto
HSP                                 5,6 posto
SDA                                 11,1 posto
SBiH                                6,3 posto
SDP                                 29,7 posto
NSRZB                            10,7 posto


BIHAĆ- UNSKO-SANSKA ŽUPANIJA

Većina građana USŽ-a na parlamentarnim izborima će podržati SBiH. Smatraju da će ovaj izbor dovesti do bolje situacije u njihovoj županiji. Pored ove, najveći broj njih poduprijet će SDP koji u ovoj županiji odnosi 18, 2 posto glasova birača. Nakon SDP-a, glasači bi svoj glas da su danas izbori dali Narodnoj stranci Radom za boljitak. Dva HDZ-a u ovoj županiji kotiraju podjednako te imaju simpatije od po 1,2 posto glasača.


HDZ BiH                                1,2 posto
HDZ 1990                               1,2 posto
HSP                                         0    posto
SDA                                        3,9  posto
SBiH                                       60,9 posto  
SDP                                        18,2 posto
NSRZB                                   14,6 posto

GORAŽDE – BOSANSKO-PODRINSKA ŽUPANIJA

Anketirani građani BPŽ-a, prema našem istraživanju, svoje povjerenje na idućim izborima dat će uglavnom SBiH-u, njih 41, 6 posto. Velik broj glasova u ovoj županiji odnijet će i SDP, koji prema ovom istraživanju odnosi 31, 2 postio glasova. SDA je u ovoj županiji na trećem mjestu po broju glasova, a NSRZB na četvrtom. Stranke s hrvatskim predznakom u ovoj županiji zajedno odnose tek nešto više od 2 posto glasova.

HDZ BiH                             1,2 posto
HDZ 1990                            1,1 posto
HSP                                       0    posto
SDA                                     19,7 posto
SBiH                                    41,6 posto
SDP                                     31,2 posto
NSRZB                                  5,2 posto


SARAJEVO – SARAJEVSKA ŽUPANIJA

Velika većina građana Sarajeva smatra da će i nakon predstojećih izbora situacija u zemlji biti nepromijenjena. Većina onih koje smo anketirali smatra da ni ovi izbori neće donijeti ništa novo budući da su na listama uvijek isti ljudi, a svoj glas uglavnom će dati SDA. Nakon ove stranke, simpatije glasača u ovoj županiji uglavnom odnosi SDP s čak 27,7 posto. SBiH u ovoj županiji je tek na trećem mjestu s 20, 5 posto glasova.

HDZ BiH                             3,6 posto
HDZ 1990                            1   posto
HSP                                      1  posto
SDA                                    36,6 posto
SBiH                                    20,5 posto
SDP                                     27,7 posto
NSRZB                                  9,6 posto


ZENICA- ZENIČKO-DOBOJSKA ŽUPANIJA

Anketirani Zeničani glasove na predstojećim izborima dat će uglavnom SBiH-u i SDP-u. Narodna stranka Radom za boljitak u ovoj županiji odnosi 11 posto glasova. Kada su u pitanju stranke s hrvatskim predznakom, u ovoj županiji najjače kotira HDZ BiH s 4,7 posto, a iza njega HDZ 1990 s 2,3 posto. Građani ove županije smatraju da bi novi izbori mogli ipak donijeti neke promjene u zemlji.

HDZ BiH                             4,7 posto
HDZ 1990                            2,5 posto
HSP                                       0 posto
SDA                                      9 posto
SBiH                                     41,1 posto
SDP                                      31,7 posto
NSRZB                                  11 posto


TUZLA - TUZLANSKA ŽUPANIJA

Da su danas izbori, pobjedu u Tuzlanskoj županiji odnio bi SBiH s čak 43 posto glasova. Naime, najveći broj anketiranih smatra da je ova stranka zaslužila njihovo povjerenje. Nakon SBiH-a, Tuzlaci najviše vjeruju SDA, dok bi tek 20 posto njih svoje povjerenje u ovom trenutku dalo SDP-u. Iako će ih većina izaći na izbore, ne vjeruju da će u BiH doći do nekih velikih pomaka nabolje.


HDZ BiH                             2,1 posto
HDZ 1990                           1,1 posto
HSP                                      0,9  posto
SDA                                     35,1 posto
SBiH                                     33  posto
SDP                                     20,3 posto
NSRZB                                  7,5 posto

Istraživali: D. Bradvica, M. Medić dnevni-list.ba