Hrvati traže poništenje odluka "krnje" Skupštine SBŽ-a

Naime, zbog sprječavanja imenovanja trojice sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH koji su i članovi Vijeća za vitalni nacionalni interes, ova ustanova uopće nije mogla odlučiti o prigovoru koji su uputili iz središnje Bosne. Ustavni sud Federacije BiH zbog tog vakuuma ponudio je neuvjerljivo očitovanje da će se o prigovoru po vitalnom nacionalnom interesu raspravljati nakon što budu imenovana trojica sudaca. Sporno je, međutim, što u međuvremenu sve odluke krnje skupštine središnje Bosne ostaju na snazi iako ih, primjerice, može u cijelosti osporiti Vijeće za vitalni nacionalni interes.

Zbog takvog tumačenja će potpredsjednik Vlade FBiH Vjekoslav Bevanda uputiti zahtjev Ustavnome sudu ovoga entiteta koji bi se trebao očitovati o samoj proceduri odlučivanja u skupštini središnje Bosne. Naime, od Ustavnog FBiH će se suda zatražiti ocjena je li nakon isticanja vitalnog nacionalnog interesa od dvije trećine hrvatskih zastupnika u središnjoj Bosni bilo moguće donositi bilo kakvu drukčiju odluku.

Kako se navodi u odredbama Ustava Federacije, županija i dokumentima o radu skupštine, ne mogu se donositi bilo kakve odluke dok se ne dobije očitovanje oko vitalnog interesa. Budući su pučisti u skupštini središnje Bosni naumili izabrati zastupnike u Dom naroda, smijenili su i privremenog predsjedatelja Skupštine Mirka Batinića, što međutim niti jednim zakonom nije moguće provesti. Takva mogućnost ne postoji, no u središnjoj Bosni je prvi put isprobana, dakako, nezakonito i prisilom.

izvor: večernji.ba