Hrvati traže Dayton 2 za pravednu i održivu BiH

Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ 1990, jedne od dviju najjači hrvatskih stranaka u BiH, izjavio je da ova stranka smatra nužnim organiziranje nove međunarodne konferencije o Bosni i Hercegovini, odnosno svojevrsnog Daytona dva kako bi se konačno našla održiva i pravedna rješenja za BiH.
Ovakav stav Raguž pojašnjava nemogućnošću postizanja dogovora u postojećim okolnostima i uz ograničenost domaćih političkih aktera.
»Nažalost, u BiH su dominantne tendencije kozmetičkih ili prividnih ustavnih promjena koje u osnovi imaju ambiciju legaliziranja statusa quo, koji u biti znači pretvaranje ove države u labavu konfederaciju dva entiteta, s punom dominacijom Srba u Republici Srpskoj i Bošnjaka u Federaciji BiH, s pogubnim posljedicama u vidu trajne političke marginalizacije Hrvata, kazao je Raguž u intervjuu za sarajevsko »Oslobođenje«.
Po njegovom mišljenju, postojeći rasplet u BiH na relaciji Sarajevo - Banja Luka, koji vodi ka gruboj podjeli zemlje, ne može opstati i stoga je nužno postići temeljni politički konsenzus tri konstitutivna naroda o održivosti i budućnosti ove zemlje bez ekskluziviteta i dvojakih standarda, bilo u institucionalnom, bilo u teritorijalnom smislu.


Ipak, on nije toliko optimističan da bi do ustavnih promjena moglo doći u 2010., izbornoj godini u BiH: »Šanse za ozbiljniju ustavnu reformu u izbornoj godini objektivno su reducirane. Ne postoji spremnost ni domaćih ni međunarodnih struktura za ozbiljniji pomak. Mi smo i dalje na stajalištu da ključni međunarodni akteri ne mogu pobjeći od odgovornosti za ovakav negativan rasplet, s obzirom na način na koji je postignut Daytonski mirovni sporazum. Nije dovoljno reći: to je vaša unutarnja stvar, s obzirom na karakter startnih pozicija koje imaju strane u BiH, jer je takav pristup na ovim prostorima često imao vrlo pogubne posljedice.«
Podsjetimo, Predsjedništvo HDZ 1990 ocijenilo je prošloga tjedna da je političko stanje u BiH alarmantno te da je BiH bliža raspadu nego integraciji.


»Posljednji pokušaj promjene ustava u tzv. Butmirskom procesu nije uspio, a nije ni mogao uspjeti jer je projektiran na istrunulim temeljima Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma. Bio je to pokušaj da se kroz kozmetičke promjene legalizira BiH kao konfederacija dva nacionalna entiteta s dominacijom Bošnjaka u jednom i Srba u drugom entitetu, bez ambicije da se suštinski rješava pozicija hrvatskog naroda«, zaključeno je na sjednici Predsjedništva ove stranke.