Hrvati Travnika i nakon 25. godina tragaju za istinom o stradanju hrvatskog naroda

Travnik, stradanja, ratna stradanja
...gdje za progon 19.600 Hrvata kao ni ubojstva hrvatskih civila, zatočenika i pripadnika HVO-a, još nažalost nitko nije odgovarao.

Vijence i svijeće, uz ostala izaslanstva položili su, izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Na središnjem spomen - obilježju, svetu misu za sve poginule pripadnike HVO-a i hrvatske civile predvodio je vojni biskup u BiH, mons. Tomo Vukšić, koji je održao prigodnu homiliju.

„Nasilje nad Božjim stvorenjima je udar i na samoga Boga", kazao je biskup Vukšić te istaknuo kako se nalazimo u situaciji da obilježavamo 25. obljetnicu proloma mračnog oblaka punoga mržnje, zbog čega se dogodilo teško stradanje i tragedija vjernika župe Brajkovići i ovoga cijelog kraja, točno na današnji dan 1993. godine.

A o silini strahota koje su se zbile toga dana i o posljedicama koje su ostavile na ljude, obitelji, ovu župu i cijeli kraj, u jednom crkvenom zapisu čitaju se sljedeće riječi: „Najtragičniji dan svoje cjelokupne povijesti doživjela je župa Brajkovići 8. lipnja 1993.

U skladu s Isusovim naukom i svojom kršćanskom vjerom, ponavljamo da je svako nasilje nad Božjim stvorenjima, a posebice nad svakim čovjekom, koji je Božja slika i prilika, zapravo udar i na samoga Boga. I da ne bi bilo dvojbe, podsjećamo da je sam Isus rekao: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!", zaključio je svoju propovijed biskup Vukšić.