Hrvati predlažu novi RTV sustav, otvara se studio HRT-a u Mostaru

HNS BiH

... reflektira karakter BiH kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i kao države sastavljene od dva entiteta, izjavio je u petak u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

Naveo je kako Prijedlog zakona predviđa sadržaje RTV sustava od 5 organizacijskih jedinica i to BHRT-a kao krovnog servisa, RTV Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu, RTV Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru i RTV Republike Srpske, te da je peta jedinica javno poduzeće, odnosno javni mrežni operater koji u tehničkom smislu treba servisirati informativne servise.

- Ovaj RTV sustav afirmira multietnički, multikulturalni i multireligijski karakter BiH, a u isto vrijeme je integrativan u javnom prostoru BiH i nudi uspostavu koherentnog RTV sustava u BiH koji će biti financijski održiv - pojasnio je Ljubić. Prijedlog će do kraja mjeseca biti upućen u parlamentarnu proceduru. Prema Ljubićevim riječima, u idućem razdoblju informativni prostor u BiH dodatno će biti obogaćen otvaranjem studija HRT-a u Mostaru, dopisništva u Sarajevu te uvođenje petog HRT-ovog kanala.

Govoreći o Prijedlogu zakona o RTV sustavu BiH, voditelj Odjela za mediju, kulturu i sport HNS-a Ivan Vukoja kazao je kako se kroz zakon mogu učinkovito riješiti svi bitni nedostatci postojećeg sustava, posebice teškog stanja u kojem je BHRT. - Naš model doživljavamo kao nadogradnju postojećeg sustava na način da uvažavamo odnose koji već postoje unutar sustava i da ga nadopunjavamo s još jednim servisom koji bi bio hrvatski servis, a koji bi program producirao na hrvatskom jeziku - istaknuo je Vukoja.

Na upit novinara hoće li imati podršku stranaka u Parlamentu za spomenuti zakon, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a Bariša Čolak izjavio je kako očekuje podršku jer Prijedlog zakona u potpuno isti položaj stavlja sva tri konstitutivna naroda u BiH i sve građane BiH.

- Jako je važno što je moguće prije otvoriti raspravu o ovom zakonu kako bismo riješili ovaj problem. Mislim da je to strašno veliki problem za ovu državu, pored niza drugih problema, a nudimo jedno jako dobro rješenje - kazao je Čolak.

FENA