Hrvati od prijeratnih 17 posto danas su na 13 posto pučanstva

Hrvati od prijeratnih 17 posto danas su na 13 posto pučanstva
...su samo malobrojni starci, prema godišnjim statistikama Biskupijskih kurija, broj katolika se ne prestaje smanjivati i zato se može dobro razumjeti zebnja biskupa BiH za svoje zajednice, koja je ponovno izražena u njihovu pastoralnom pismu od prošlog 8. prosinca: ustvari, posebno u nekim područjima, katolička vjera riskira da posvema nestane za koje desetljeće", dramatično je upozorenje Svete Stolice.

Stalni apeli

O tome predstavnici Katoličke crkve upozoravaju godinama, a posebno intenzivno nakon posljednjih svojevrsnih mini popisa pučanstva koje provode na temelju blagoslova kuća. Posljedice rata i ekonomske krize uz bijelu kugu učinili su da se ovaj negativni trend nestanka Hrvata katolika dramatično ubrzava. Samo u posljednjih deset godina iz BiH je nestalo 20.000 Hrvata katolika ili 4,3 posto njihova broja otkako se vodi detaljnija statistika u posljednjih petnaest godina. Prema katoličkom popisu, na kraju 2002. bilo je 463.000, a na kraju 2011. tek oko 440.000. 
Najveći pad doživljava posljednjih godina Vrhbosanska nadbiskupija, kojoj je na čelu nadbiskup kardinal Vinko Puljić, gdje je i prije rata živio najveći broj Hrvata katolika u BiH. Otamo je nestalo čak 23.000 Hrvata katolika koji su s oko 217.000 spali na oko 194.000.

Rast pa pad

Tek za nekoliko tisuća u ovoj biskupiji živi više Hrvata katolika ako se zasebno ne promatraju Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko- mrkanska biskupija kojom ravna isti ordinarij msgr. Ratko Perić. Trebinjska biskupija je ujedno jedina vitalna biskupija s blagom tendencijom rasta broja katolika. U mostarskoj biskupiji je broj katolika porastao za 10.000 tisuća da bi se posljednjih godina i ovdje počeo smanjivati. Banjolučka biskupija je, kako tvrdi i njezin biskup msgr. Franjo Komarica, svojevrsna gerijatrija. S 41.000 Hrvata katolika ovdje je broj smanjen na oko 35.000 vjernika.

Vecernji list