Hrvati moraju raditi na ostvarenju prava na cijelom prostoru BiH

... Draganom Čovićem. HDZ Republike Hrvatske razgovara i s čelnicima HDZ-a 1990.,a tema je samo jedna - poboljšanje položaja Hrvata u BiH, piše Vecernji.ba.

Odnosi Hrvatske i BiH

Hrvatska je odnedavno postala članica Europske unije i sigurno je kako s tog položaja može puno više učiniti za Hrvate u BiH nego što je to ranije bilo, rekao nam je glavni tajnik HDZ-a Hrvatske Milijan Brkić nakon posjeta Uzdolu gdje je nazočio obilježavanju 20. godišnjice zločina nad Hrvatima. Posjet je bio i prilika za susret hrvatskih političara iz Hrvatske i BiH.

Glavne teme razgovora su bile položaj Hrvata u BiH, odnos službene hrvatske politike prema bh. Hrvatima, te dolazeći popis stanovništva u BiH koji je od velike važnosti za Hrvate u ovoj državi. - Iskreno, do sada je u prošlosti bilo puno lutanja službene politike Hrvatske, odnosno, službenog Zagreba što se tiče statusa i položaja Hrvata u BiH. Mislim da su ta vremena iza nas i da je došlo vrijeme jednoga suglasja.

Vrijeme je da skupimo glave, da svima pošaljemo poruku da je BiH domovina i Bošnjaka i Srba i Hrvata - rekao Brkić. - Sve dok Hrvati u BiH ne budu zadovoljni svojim statusom i dok ne budu ravnopravni na cijelom prostoru BiH i u smislu uređenja i u smislu pravnih odredbi dotle neće biti mira.

Položaj Hrvata

Točnije, neće biti mira u svim strankama hrvatskog predznaka u Hrvatskoj u smislu da se moraju boriti za status Hrvata u BiH. Dok jedan Hrvat diše i živi u BiH, dotle Hrvati moraju biti konstitutivni i ravnoprani u ovoj državi - istaknuo je Brkić, te najavio kako će HDZ Republike Hrvatske i u budućnosti s velikom pažnjom pratiti događanja u BiH i inzistirati da hrvatski narod u BiH ima i može koristiti sva prava koja mu pripadaju kao konstitutivnom narodu u ovoj državi.

U Uzdolu je poručio kako se ovakvi događaji više nikada ne smiju ponoviti, te kako i zbog tih žrtava Hrvati moraju uporno raditi na ostvarenju svojih prava na cijelom prostoru BiH. - U tome će svakako imati i potporu Hrvatske i njezinih prijatelja iz Europske unije, poručio je glavni tajnik HDZ-a Republike Hrvatske Milijan Brkić