Hrvati moraju birati svoje predstavnike

Politička jednakopravnost svakako se mora osigurati i Hrvatima, i to ne samo nekom budućom promjenom Ustava i Izbornog zakona nego i u ovom periodu prije tih ustavnih i zakonskih promjena - srž je izjave Franjevačke provincije.

Najbolja rješenja

Govoreći o upućenom pozivu, provincijal, fra Lovro Gavran u izjavi za „Dnevni avaz" kaže kako već sada treba tražiti najbolja moguća zakonita rješenja, koja bi dovela do osiguravanja jednakopravnosti najmalobrojnijeg naroda u BiH. Krajnje je vrijeme da se odmah nešto poduzme, zaključuje fra Gavran.

- Kako će se to načelo jednakopravnosti ostvarivati, kojim sredstvima i na koji način, to je posao političara. To je pitanje njihove mudrosti i taktičnosti. U to se mi, kao vjerska i redovnička zajednica, ne miješamo, ali nam je veoma stalo do toga da se na svaki mogući zakoniti način ispoštuje načelo jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH - ističe fra Gavran.

Ako se to ne dogodi, navodi on, Franjevačka provincija Bosne Srebrene opet će morati reagirati. Prema sadašnjem Izbornom zakonu, konstatira franjevački provincijal, zakonito su izabrani i oni Hrvati koje nisu birali hrvatski građani. No, upravo u tome se, kaže on, Hrvati ne slažu sa postojećim zakonskim rješenjima, ,,jer sami Hrvati moraju birati svoje predstavnike pa makar izabrali i nekoga tko nije Hrvat, kao što i Bošnjaci i Srbi sa pravom sami biraju svoje predstavnike".

- Ovaj proces koji se dogodio, već ima ne samo negativnih nego i pozitivnih učinaka. Doveo je mnoge ljude i institucije do određenog otriježnjenja. Pokazao je da postoje i druga rješenja te da se može, a katkada i mora, i drugačije razmišljati. Svi potezi, i dobri i loši, imaju dugoročne posljedice i s jedne i s druge strane. Neki teže, neki lakše, ali nijedan se ljudski čin ne briše iz povijesti kao da ga nikada nije ni bilo - kaže on.

Loši potezi

Dobri potezi stvaraju, prema njegovim riječima, „atmosferu povjerenja i prijateljstva", a loši potezi stvaraju klimu napetosti, zategnutosti, nepovjerenja i sumnje u dobrohotnost i dobronamjernost druge strane.


- Stoga je u međuljudskim odnosima vrlo važno paziti i na sitnice, na jedva primjetne nijanse, a to vrijedi osobito za međunacionalne odnose - naglašava fra Gavran.

Franjevci, podcrtava on, ne smiju ostati nijemi i pasivni onda kada se na društvenom i političkom polju događaju pojave koje upućuju na ozbiljno narušavanje samih osnova na
kojima počiva BiH kao zajednica jednakih naroda i građana.

Individualne izjave franjevaca

Iz Uprave Bosne Srebrene upozorili su i na pojavu da „neki članovi franjevačke zajednice, ugledni u društvu, u svom javnom djelovanju često minimiziraju političku važnost objektivno postojećeg problema nejednakopravnosti Hrvata".
- Time se oni aktivno svrstavaju uz određene stranačke politike, kojima takvo držanje i odgovara. Iako poneseni možda i najčestitijim namjerama, oni na taj način sudjeluju u produbljivanju krize i lošeg političkog stanja u Federaciji i u BiH - kaže se u izjavi.

Prljava politička trgovina

U izjavi Franjevačke provincije Bosne Srebrene navodi se i da međunarodni faktori hrvatsko pitanje lako zanemaruju i cinično izigravaju, ,,jer misle da je tako najlakše".

- Domaći politički akteri se, u težnji da pribave vlast, ne ustručavaju ni od prljave političke trgovine hrvatskim mandatima. Same hrvatske stranke i političari međusobno su posvađani i svrstani u protivničke tabore, neodgovorno i bezočno urušavaju ono u što se zaklinju kao u svoj cilj i motiv - interes hrvatskog naroda - konstatira se u ovoj izjavi.