Hrvati katolici nestaju iz BiH. Zaustavite iseljavanje

... pismu koje im je tim povodom uputio papa Benedikt XVI., a potpisao njegov državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. U članku se piše da je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico, tijekom svečanog liturgijskog slavlja u sarajevskoj katedrali 30. siječnja, uputio okupljenim biskupima svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima sljedeće riječi:

"Posebice, kako znadete ovdje u BiH suočavamo se s jako osjetljivim pitanjem, koje se odnosi na budućnost katoličke vjere u zemlji. Kako je bilo više puta ponovljeno, nažalost već neko vrijeme statistički podaci koje svake godine prikupljaju biskupski uredi, nisu uopće ohrabrujući.

I tako, u svojoj Pastirskoj poslanici od prošlog 8. prosinca, biskupi BiH su ponovno izrazili svoju zabrinutost za situaciju, pored velikog povjerenja u djelovanje Duha Božjega koji vodi povijest. U ovom kontekstu, trebamo biti jako zahvalni kardinalu državnom tajniku za važnu poruku koju je, u ime Svetog Oca, poslao našim ovdje okupljenim biskupima.

Istaknuto teško pitanje

Kardinal Bertone je pozvao sve da dadnu odgovarajuću pažnju ovom 'teškom pitanju'; sugerirao je programiranje zajedničkih pastoralnih smjernica s obzirom na to; i u zaključnom dijelu, ustvrdio je da Sveti Otac želi da kolegijalno promišljanje biskupa dviju biskupskih konferencija mogne pridonijeti inspirirati korisne inicijative, kako bi hrvatski narod bio u stanju nastaviti vršiti svoje crkveno poslanje u BiH, i dati svoj dragocjeni doprinos za društveni život Zemlje".

U spomenutom članku navodi se, između ostalog, da su biskupi, a osobitom pozornošću razmotrili pismo - poruku koju je 14. siječnja 2012. uputio kardinal Bertone te da u pismu vide ponovni znak trajne brige Svetog Oca za Crkvu u BiH.

Donosi se i odlomak iz priopćenja za javnost upućenog odmah nakon zasjedanja u kojem se ističe da je godišnje zajedničko zasjedanje dviju biskupskih konferencija dodatan znak jedinstva Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH te da to jedinstvo čini zajednička vizija uloge, odgovornosti i djelovanja Crkve.

L'Osservatore Romano piše da je povod posebnog zanimanja za katolike u BiH prije svega njihova tragična demografska stvarnost odnosno svakodnevno smanjenje katoličke prisutnosti u BiH.

Objavljen je i dio pisma kardinala Bertone u kojem se donose alarmantni podaci prema kojima se od oko 800.000 katolika u 1991. prešlo na oko današnjih 440.000 dok su u mnogim župama ostali samo malobrojni starci, a prema godišnjim statistikama Biskupijskih kurija, broj katolika se ne prestaje smanjivati.

"Uzroci ove žalosne pojave su poznati: rat iz '90. godina prouzrokovao je teške gubitke u ljudskim životima i u crkvenim strukturama; izbjeglice se nisu vratile u broju kojemu se nadalo; teška ekonomska situacija prisiljava mnoge mlade da napuste zemlju, posebice zbog nedostatka posla.

A postoji još jedan zabrinjavajući element koji se odnosi na opadanje stope nataliteta i posljedičan demografski pad. Zato se može dobro razumjeti zebnja biskupa BiH za svoje zajednice, koja je ponovno izražena u njihovu Pastoralnom pismu od prošlog 8. prosinca: ustvari, posebno u nekim područjima, katolička vjera riskira da posvema nestane za koje desetljeće", podsjeća L'Osservatore Romano na pismo kardinala Bertonea podcrtavajući njegove riječi kako težina situacije zahtijeva da biskupi, kao pastiri i prvi odgovorni naroda Božjega u toj regiji, zajedničkim dogovorom intenziviraju svoje zauzimanje za budućnost Crkve u BiH i bore se protiv malodušnosti i rezignacije.

Članak ističe da je vrlo znakovito da Sveti Otac, osim brige za Hrvate katolike u BiH, naznačuje biskupima i brigu za zajedničko dobro cijele zemlje ne zaboravljajući njihovo crkveno poslanje. Dodaje da se katolici žele zauzimati ne samo za vlastitu zajednicu, nego i za čitavo društvo u kojem žive, a donosi i sljedeći dio iz pisma kardinala Bertone:

"Sveti Otac želi da kolegijalno razmišljanje biskupa dviju biskupskih konferencija doprinese nadahnjivanju korisnih inicijativa, kako bi se učinilo da hrvatski narod mogne nastaviti vršiti svoje crkveno poslanje u BiH i nuditi svoj dragocjen doprinos za društveni život zemlje".

Traže jednaka prava

U članku se nadalje navodi da su biskupi BiH ponovno uputili riječi zahvalnosti za sve akcije koje su pokrenuli biskupi Hrvatske sa svojim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima kako bi pomogli članovima biskupskih zajednica u BiH u dijelovima u kojima je stanje posebno teško.

Piše da su biskupi iz BiH i Hrvatske, razmišljali o načinima intenziviranja svoga zauzimanja za budućnost Crkve u BiH te da su izrazili posebnu zabrinutost zbog nejednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda i istaknuli potrebu raditi na svim razinama da svaki narod i svaki čovjek u svakom dijelu BiH ima jednaka prava.

Članak završava riječima da se biskupi nadaju kako će u tom duhu biti i zauzimanje nedavno formirane Vlade i Sabora RH kao i Predsjedništva, a osobito nedavno formiranog Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH te izražavaju, u duhu spomenutog pisma - poruke kardinala Bertonea, odlučnost i ubuduće 'surađivati s civilnim vlastima i sa svim osobama dobre volje' s ciljem poboljšanja stanja alarmantnih podataka o katolicima u BiH.

Važnost zajedništva

O pismu kardinala Bertone u vezi sa stanjem katolika u BiH pisao je prije nekoliko dana i "Vatican Insider" koji, inače, daje informacije iz Vatikana, o Svetom Ocu i Svetoj Stolici, kao i o međunarodnoj prisutnosti Katoličke crkve i vjerskim temama, a objavljuje informacije na talijanskom, engleskom i španjolskom jeziku. Pod naslovom: BiH i Papa:

"Zabrinutost za budućnost katolika" prepričan je sadržaj pisma kardinala Bertonea, kao i dijelovi priopćenja nakon zajedničkog zasjedanja biskupa Biskupske konferencije BiH i RH za koje kardinal Bertone piše da se "radi se o jedinstvu koje čini ne samo affectio collegialis, nego i zajednička vizija uloge, odgovornosti i djelovanja Crkve", kao i da se to jedinstvo "hrani istom odanošću Svetom Ocu, iskrenom crkvenom obvezom pred izazovima s kojima se hrvatski narod treba sučeliti u regiji, i također primjernim interventima solidarnosti prema najsiromašnijim i najpotrebnijim društvenim slojevima".

Članak na ovu temu objavila je prije tjedan dana i vrlo posjećena internetska stranica Wall street Italia pod naslovom: "Papa: Teško pitanje budućnosti katolika u zemlji". U članku piše da je papa Benedikt XVI., u poruci koju je potpisao kardinal Bertone, uputio pismo biskupima iz BiH i RH kako bi se dala "dužna pozornost teškom pitanju budućnosti katoličkoga naroda u BiH". U tom duhu upravo je jučer počela akcija Caritasa RH "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH".

Izvor: Vecernji.ba